Nyolcévesen szökött el, azóta 15 ezer kislányt mentett

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. május 15. péntek

Körülbelül 200 millió nő él a világon, akik átestek a nemiszerv-csonkításon. Nice Nailantei Leng'ete elmenekült a beavatkozás elől, és azóta nők ezreit mentette meg tőle.

A nemiszerv-csonkítás hagyománya sajnos még mindig jelen van bizonyos országokban. A borzalmas tradíció csecsemőket, illetve öt és kilenc év közötti lányokat érint, akik elviselhetetlen testi kínokat élnek át a procedúra során. Nem beszélve a hatalmas vérveszteségről, a fertőzések kockázatáról és a lelki traumáról, és a későbbi fájdalomról, illetve a szexuális élvezetre valóképesség elvesztéséről. A rítus lényege, hogy a gyermekek nemi szervét részlegesen vagy teljesen eltávolítják, általában a kisajkaktól, a nagyajkaktól és a csiklótól, de gyakran a hüvelybemenettől is megfosztják őket. Mások számára elképzelhetetlen az a fájdalom, amin keresztülmennek.
A gyakorlat célja, hogy ellehetetlenítsék az orgazmus, az élvezet átélését és a szex örömforrásként való megélését. Ezzel korlátozni akarják a női szexualitást, illetve úgy vélik, segítségével megőrizhetik a lányok erkölcsösségét, tisztaságát. A WHO adatai szerint több mint 200 millió olyan nő él a világon, aki átesett a beavatkozáson. Gyakori,hogy már Európában élő, bevándorló szülők kényszerítik a lányaikat a beavatkozásra. Egy fiatal lánynka azonban sikerült elmenekülnie a tradíció elől, és hosszú ideje minden erejével azért küzd, hogy minél több kislányt mentsen meg tőle.

Gyermekként menekült el a nemiszerv-csonkítás elől
Nice Nailantei Leng'ete 1991-ben született a kenyai Kimana faluban. Hat, illetve hét évvel később édesanyja és édesapja is elhunyt, az árván maradt kislány pedig házról házra került a településen, mindig más nevelte. Nyolcéves korában egy bentlakásos iskolába küldték, ahol bevett gyakorlatnak számított a nemiszerv-csonkítás: minden lány átesett rajta, így Nice tudta, hogy hamarosan ő következik.
Rávette testvérét, hogy szökjenek el, majd hetven kilométer távolságot tettek meg ketten, hogy elérjék nagynénjük házát. Nemcsak attól félt, hogy át kell esnie a procedúrán, hanem attól is, hogy utána hamarosan - egy-két éven belül - férjhez adják. Ott ugyanis ez a szokás. Végül nagybátyja és a falu férfijai rájuk találtak, és megverték, megfenyegették őket, majd mindkettejüket visszavitték az otthonukba.
Egy évvel később a lány ismét elmenekült a körülmetélés elől, de újra sikertelenül. Nagyapja elé vezették, akit ekkor azzal fenyegetett meg, hogy ha engedélyezi a beavatkozást, soha többé nem látja majd, és az utcán fog élni. A férfi beleegyezett unokája kérésébe, és abba is, hogy visszatérjen az iskolába anélkül, hogy elvégezték volna rajta a csonkítást. Nice-t ezután a falu szégyenének tartották, és rossz példaként hozták fel a többi lánynak. A közösség kitagadta, az anyák eltiltották tőle gyermekeiket, és alig volt, aki szóba állt vele.
- Az évek során számos női körülmetélési ceremónián vettem részt, és rengeteg fájdalmat láttam. A falumban élő lányok, miután átestek a beavatkozáson, mind kiestek az iskolából, és idős férfiak feleségei lettek - persze, nem saját döntésükből. 10-12-éves lányokról van szó. Még gyerekek. Csak azért tekintik őket nőnek, mert végrehajtották rajtuk a csonkítást. De ettől még ugyanúgy gyerekek - mondta a fiatal nő a Health magazinnak. A szenvedések hatására döntött úgy már gyermekként, hogy nem fogja átélni. Azt sem akarta, hogy ne végezhesse el az iskolát, illetve, hogy férjhez adják, és ahogy ő fogalmazott: ezzel véget érjen az élete.

Az egyetlen írástudó, középiskolát végzett nő a faluban
Később ő lett az első középiskolát végzett nő a falujában, és lassan a környezetében élőkben is feloldódtak az iránta táplált indulatok. Az asszonyok, lányok példaképként kezdtek tekinteni rá, ő pedig igyekezett minél többjüket megmenteni a csonkítástól. Sokakat bújtatott el a beavatkozás elől, és beszédekkel próbálta felhívni a közösség figyelmét ezek kegyetlenségére, veszélyességére.
- Rájöttem, hogy ha több olyan lány lenne, mint én, akkor a közösségben végre változások kezdődnének - több Nice lenne, és ezt az egészet nem egy olyan jelenségként látnák, amire csak én nem vagyok hajlandó - mondta az Independentnek.
17 éves volt, amikor az Amref Health Africa nevű jótékonysági szervezet a falujukba látogatott, és az idősektől kértek engedélyt arra, hogy a fiúkat és a lányokat is egészségügyi oktatásban részesítsék. Mivel Nice volt az egyetlen, aki tudott írni, őt választották ki. A fiatal nő a tanultakat arra használta, hogy meggyőzze a vezetőket a rítus kegyetlenségéről, szükségtelenségéről, és ez részben sikerült is. Először saját falujában mentett meg 17 lányt, majd a szervezettel összefogva még több gyermeket óvtak meg.

Több mint 15 ezer lányt mentett meg a csonkítástól
Nice azóta emberi jogi aktivistává vált, a világ minden táján tartott már előadásokat a beavatkozásról, és igyekszik mindenki figyelmét felhívni a jelenség súlyosságára. 2014-ben az ő hatására saját törzse, az 1,5 milliós maszáj közösség vezetői kijelentették, hogy véget vetnek a fájdalmas gyakorlatnak, és nem végeznek többé nemiszerv-csonkítást. És nem csak az ő behatásuk alá tartozó lányokat óvta meg: az Amref Health Africa nevű szervezeten belül saját projektjével ma már összesen több mint 15 ezer kislányt mentett meg a beavatkozástól.
Nice több kitüntetést és díjat elnyert tevékenységéért, 2018-ban pedig a Time magazin beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé. A most 29 éves aktivista elárulta, egyáltalán nem ritka, hogy életveszélyes fenyegetéseket kap a férfiaktól, ám ez sem tántorítja vissza őt semmitől. Tudja, hogy a több évszázada berögzült felfogást, gondolkodásmódot, viselkedést és szokást nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. De reméli, hogy kitartó munkával, összefogással és küzdelemmel véget vethet a kegyetlen gyakorlatnak.
- Sose add fel! Mindannyian lehetünk azok a nők, akikről álmodunk - a nők, akik lenni akarunk… Az út még hosszú, de ha összefogunk, felerősítjük a néma nők hangját, és minden asszonyt, kislányt bátorítunk, akkor meg tudjunk csinálni - mondta az Independent magazinnak.
(femina.hu)