Ferenc pápa globális és azonnali tűzszünetre szólított fel

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. március 30. hétfő

A Szentatya szavai délben, az Úrangyala elimádkozása után:

Kedves testvérek!

Az elmúlt napokban az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára felhívást tett közzé „a globális és azonnali tűzszünet érdekében a világ minden szögletében”, utalva a határokat nem ismerő koronavírus okozta jelenlegi vészhelyzetre. Felhívás a teljes tűzszünetre. Csatlakozom mindazokhoz, akik elfogadták ezt a felhívást, és kérek mindenkit, hogy kövesse azt: szüntesse be a háborús ellenségeskedés minden formáját, támogassa a humanitárius segítségnyújtást lehetővé tevő folyosók létrehozását, a diplomáciai tárgyalás iránti nyitottságot, valamint az odafigyelést a nagyobb kiszolgáltatottságban élőkre.

A világjárvány elleni közös fellépés ismertesse fel mindenkivel a köztünk mint egyetlen család tagjai közötti testvéri kötelékek megerősítésének szükségességét! Különösen fontos, hogy ez a nemzetek vezetőiben és a többi érdekelt félben új elkötelezettséget ébresszen a versengés leküzdésére! A konfliktusokat nem lehet háborúval megoldani! Felül kell emelkedni az összefeszüléseken és ellentéteken a párbeszéd és a béke konstruktív keresése révén.

Most különösképpen gondolok azokra az emberekre, akik attól a kiszolgáltatottságtól szenvednek, hogy kénytelenek csoportban élni: idősotthonokban, laktanyákban… Szeretném külön megemlíteni a börtönben élőket is. Elolvastam az Emberi Jogi Bizottság egyik hivatalos feljegyzését a túlzsúfolt börtönök problémájáról, amely tragédiába is torkollhat. Kérem a hatóságokat, hogy legyenek fogékonyak erre a súlyos problémára, és hozzák meg a szükséges intézkedéseket a jövőbeli tragédiák elkerülésére.

Szép vasárnapot kívánok mindenkinek! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Én is imádkozom értetek! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments