A klímakatasztrófával kapcsolatos üzenetek negyedét robotok írják

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. február 22. szombat

A közösségi médiában rengeteg automatizált bot működik, például a klímakatasztrófával kapcsolatos Twitter üzenetek csaknem negyedét robotok állítják elő - erre a következtetésre jutott egy amerikai egyetem tanulmánya.

A Guardian cikke szerint a Brown Egyetem kutatása ráadásul azt is megállapította, hogy az ilyen  automatizált tweetek döntő többsége a klímaváltozást tagadó álláspontot erősíti.
A kutatás szerint ezt különösen jól meg lehetett figyelni például akkor, amikor Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Ekkor ugyanis a botok által létrehozott üzenetek nemcsak, hogy ünnepelték a döntést, hanem álhíreket, téves információkat kezdtek terjeszteni a klímaváltozásról, és többnyire tagadták a folyamat súlyosságát.
Ugyanakkor a klímakatasztrófa elleni harcot támogató tweetek mindössze öt százalékát írták robotok. A kutatók szerint a botoknak emiatt jelentős hatásuk van a közbeszédre, jelentősen felerősítik a klímaváltozást tagadó álláspontot.
Egy átlagos napon a klímakrízissel kapcsolatos tweetek 25 százalékát hozták létre botok, de vannak olyan topikok, ahol még magasabb az ilyen automatizált üzenetek aránya. Az áltudományos témáknál például a tweetek 38, az Exxon olajvállalattal kapcsolatosan pedig az üzenetek 28 százalékát bot állította elő.
A kutatók 6,5 millió tweetet vizsgáltak meg a Trump bejelentését megelőző, és az azt követő napokból, majd az Indiana Egyetem által kifejlesztett Botometert használva állapították meg, hogy ezek közül melyeket posztolhatták robotok.
(index.hu)

You have no rights to post comments