Milyen hőmérsékletben legjobb aludni?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. január 25. szombat

Kutatások szerint az alvás közbeni magas hőmérséklet megemeli a kortizol stresszhormon szintjét a szervezetben, nemrégiben pedig azt is megállapították, hogy a betegek azért alszanak olyan rosszul a kórház intenzív osztályán, mert ott túlzottan meleg van.

Az alacsonyabb hőmérséklet ezzel szemben sokkal kifizetődőbbnek látszik. Egy alvási rendellenességben szenvedőket vizsgáló kutatás arra jutott, hogy az érintettek tovább tudtak aludni 16 Celsius-fokban, mint 24 fokban, továbbá reggel éberebbek is voltak.
Ezen okok megértéséhez tudnod kell, hogy a tested több változáson megy keresztül az éjszaka folyamán, hogy megkönnyítse az alvást. A törzsed és az agyad hőmérséklete csökken, ahogy a vércukorszinted és a pulzusszámod is visszaesik. Éppen ezért ha szaunát csinálsz a hálószobából, csak a saját dolgod nehezíted vele. Az álmatlanságot egyenesen a test hőszabályozási ciklusainak hibás működéséhez kötik, vagyis bizonyos esetekben a rendellenes testhőmérséklettel függhet össze.
A fentiek fényében az alvásszakértők egyhangúan azt javasolják, hogy a hálószobádban legyen hűvösebb az otthonod átlagos nappali hőmérsékleténél. A tökéletes hőfok ugyanakkor nincs pontosan meghatározva, az orvosok inkább abból az irányból közelítik meg a kérdést, hogy milyen tartományban tanácsos mozogni.
Az egyik leggyakoribb ajánlás, amivel az amerikai National Sleep Foundation és a Cleveland Clinic is egyetért, a 15 és 19 fokos közötti hőmérsékletet tartja célravezetőnek, de az érték felső határát illetően már jobban megoszlanak a vélemények. A Health.com-nak nyilatkozó virginiai neurológus például 18 fokban határozta meg a mágikus számot, míg mások egy hajszálnyival alacsonyabb hőfokról beszélnek.
Ha ez így nem elég egyértelmű neked, és konkrétabb iránymutatásra lenne szükséged, a cikk a téli időszakra a 15 fokot ajánlja. Amennyiben ezt nehezen tudod tolerálni, aludj zokniban, tegyél egy melegítő palackot az ágyba, vagy vegyél fel egy meleg sapkát. Ha ugyanis csak a lábadnál vagy a fejednél szabályozod a hőmérsékletet, az sokkal hatékonyabb, mint ha további takarókba burkolóznál, vagy az egész szobában magasabbra állítanád a hőfokot.
(divany.hu)

You have no rights to post comments