13 dolog, ami a lelkileg erős embereket jellemzi

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. január 19. vasárnap

Amy Morin pszichoterapeuta szerint a következő 13 dolog ilyen:

1. Nem sajnálják magukat - ha bármi rossz történik velük, a mentálisan erős emberek nem sajnálják magukat ölbe tett kézzel, inkább kiállnak magukért, felelősséget vállalnak, elfogadják a helyzetet, felállnak, illetve megoldást keresnek.
2. Nem hagyják, hogy uralkodjanak erejükön - a szellemileg erős emberek a saját érzelmeik, saját erejük urai. Ha valaki vagy valami miatt rosszul érzik magukat, akkor tudják, hogy van módjuk változtatni, kilépni a helyzetből.
3. Nem félnek a változástól - nem félnek a változástól, és rugalmasak az új helyzetekben. Bíznak benne, hogy képesek adaptálódni.
4. Nem pocsékolják az energiájukat olyan dolgokra, amiket nem tudnak befolyásolni - szemben velük, sokan tipródnak ilyeneken, holott nem változik tőle a helyzet.
5. Nem rejtik véka alá a véleményüket - nem titkolják el, ha rosszallnak valamit, és nem félnek szólni, ha valamit igazságtalannak éreznek.
6. Nem félnek a rossz forgatókönyv bekövetkezésétől - bármiben is döntenek, sorra veszik a rossz kimenetelt is. Ha bekövetkezne, így felkészülten fogadják, és nagyobb eséllyel fel is találják magukat benne.
7.  Nem rágódnak a múlton - ne hátrafelé nézz, mert nem arra mész - szokták mondani. A mentálisan erős emberek tudják ezt, és nem az elmúlt dolgokra, hanem az eljövendőkre és a jelenre koncentrálnak.
8. Nem követik el újra és újra ugyanazt a hibát - képesek tanulni a múltbéli hibákból, elraktározni magukban a tanulságot, és ezzel elkerülni, hogy újra bekövetkezzen ugyanaz.
9. Nem irigylik más sikerét - a mentálisan erős emberek képesek gratulálni, és elismeréssel lenni mások sikerei felé. Nem féltékenyek, inkább inspirálja őket, hogy maguk is tegyenek sikereikért.
10. Nem adják fel az első kudarc után - inkább tovább küzdenek, újra próbálkoznak, ha van lehetőség.
11. Nem sajnálnak magukra időt szakítani - tudják, hogy ahhoz, hogy mentálisan erősek maradjanak, szükségük van az énidőre is. Tudják, hogy ez produktivitásuk záloga.
12. Nem várják a sült galambot - nem várják, hogy a világ csak úgy adjon nekik valamit, hanem a felmerülő lehetőségekből gazdálkodva csinálják meg a saját szerencséjüket.
13. Nem várnak azonnali eredményt - reálisan gondolkodnak, ezért a mentálisan erősek nem várnak lehetetlen ütemű változást. Ha fejlődniük kell, akkor fejlődnek, ha várniuk kell, várnak a pozitív kimenetelre.
(femina.hu)

You have no rights to post comments