Virág Péter: Lelki tisztítókúra - 3. rész

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. január 05. vasárnap

Értelmünk megtisztítása - Akaratosság helyett alázat

Istenem, figyelj szavamra - Istenem, segíts figyelni szavadra.
Kitaláltam, hogyan csináljam - Mutasd meg, hogyan csináljam.
Előre elterveztem mindent - Vezess engem, a Te utaidon.

Kitűztem magam elé egy célt és azt is tudom, hogyan érjem el azt.
Kérlek, adj nekem értelmes célokat, amik elvezetnek hozzád, végső célomhoz.
Sosem fogok elbukni, megcsinálom, amit elterveztem.
Ha elbuknék, hibáznék, segíts felállni és tovább menni.
Van erőm megharcolni a csatáimat.
Sosem feledem, hogy nélküled Uram, gyenge vagyok.
„Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű.” – mondja Jézus.
Alázatosnak lenni nem elesettséget jelent, nem visszahúzódást, nem a véleményünk elhallgatását, nem kisebbrendűségi érzést és nem engedelmeskedést az elnyomásnak.
Az képes az alázatra, aki tisztában van önmaga értékével. Gondoljunk csak Jézus „Én vagyok….” kijelentéseire önmagáról. „Én vagyok a jó pásztor. Én vagyok a szőlőtő. Én vagyok az élet kenyere. Én vagyok az út, az igazság és az élet. Én vagyok a feltámadás és az élet.” Stb. Tudja kicsoda.
Van küldetéstudata:  „Én azért születtem, és azért jöttem a világba, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot, hanem azért, hogy megmentsem.” Nem csekélység.
 Mégis megvallja: „Magamtól nem tehetek semmit……nem a magam akaratát keresem, hanem annak akaratát, aki küldött.”
Az alázatos tudja, hogy Istentől függ. A gőgös önmaga erejében bízik.

Értelmünk megtisztítása - Realitásban élni

Keresztényként nem illúziókba ringatjuk magunkat és nem csupán optimistán tekintünk a jövőbe, hanem realitásban élünk.
Mi tudjuk, kinek hiszünk. Mi tudjuk, Isten hogyan vezette, tanította, formálta a választott népet. Tudjuk, hogy Jézusban hogyan jelent meg előttünk az Atya szeretete. Tudjuk, hogy szavait tetteivel igazolta és az Atya igazolta Őt feltámadásában. Tudjuk, hogy az újszövetség gyermekei vagyunk és hova tart történelmünk. Tudjuk magunkról, hogy aki meghallja szavait és tettekre váltja azt, az sziklára építi házát. Tudjuk, hogy a szeretet legyőzte a halált. Tudjuk, hogy soha nem hagy minket egyedül, az, akinek van hatalma üdvözíteni minket. Tudjuk, hogy ha kérjük, akkor Szentlelke által vezet bennünket és otthont vesz nálunk. Tudjuk, hogy nem elvetésre szánt minket, hanem megmentett. Tudjuk, hogy van ellenségünk, aki a vesztünkre tör, de Isten kezéből senki sem ragadhat ki minket. Tudjuk, hogy mindig üldözni fognak bennünket, mert a világnak tükröt tartunk, de ettől még boldogok lehetünk, mert Isten akaratát keressük és teljesítjük. Tudjuk, hogy részt kaphatunk a világ megszentelésének feladatából és ezért keressük hivatásunkat. Tudjuk, hogy tanítványok vagyok, akiknek tovább kell adniuk, amit hallottak. Tudjuk, hogy nem magunkért élésre lettünk létbe hívva, hanem, hogy elsajátítsuk a másokért élés képességét, ezért ennek megtanulásáért keressük szüntelenül szolgálatunk mikéntjét. Tudjuk, hogy a három is lehet Egy. Tudjuk, hogy a két fillér is lehet több, a nagy vagyonnál. Tudjuk, hogy az egy elveszett megkerülése milyen értékes. Tudjuk, hogy a kiközösítettért, a megvetettért, az elesettért megáll az Isten. Tudjuk, hogy hol van igazi hazánk. Tudjuk, hogy nem a semmibe fut életünk. Tudjuk, hogy van lehetőségünk megtisztulásra. Tudjuk, hogy hibázni nem bűn, de bűnt elkövetni több mint hiba. Tudjuk, hogy a hálának átható ereje van. Tudjuk, hogy csak az irgalmassággal átitatott igazságosságnak van igaza. Tudjuk, hogy két féligazságból sosem lesz egy egész, ezért folyamatosan kutatjuk a teljes igazságot, ami szabaddá tesz minket, azaz a teljes Igazságot, aki szabaddá tesz minket. Stb.
Örökké hangozni fog a vád velünk szemben, hogy régi mesékben hiszünk, történelmietlen a Jézus sztorink, csak kitalálták az egészet, utópisztikus lázálmokban bízunk, beképzeltek vagyunk és túl arrogáns másokkal szemben a tudásunkba vetett magabiztosságunk.
De mit tehetnénk, ha mi meg tudjuk, hogy mindez realitás. A létező valóság.
Te tudod ezt?

Értelmünk megtisztítása - Többet szívvel

Voltál már úgy, hogy a SZÍVed súgott valamit,  Érzelemfiúcska máris felpörgött benned, de a Könyvelőész rögtön közbeszólt, Emlékezetapó óva intett, majd a Testőrakaratod gyengének bizonyult és végül Lelkiismeretapát szomorkodva vizsgálgatott?
Mi baj lehetne Érzelemfiúcskával?
Hiszen kell a pezsgés, a lendületesség az életünkbe. Kell, hogy némikor belefeledkezzünk az örömbe, elragadtatásba essünk, rajongjunk és felszabadultan szárnyaljunk.
Mi lenne ezzel a baj? Semmi.

Mi baj lehetne Könyvelőésszel?
Hiszen minden döntésünket érdemes megfontolnunk. Számításba kell vennünk, ha belevágunk valamibe, akkor azt végig tudjuk-e vinni. Az ismeret megóvhat a rossz következtetésektől. A tájékozottság, a műveltség, a lexikális tudás, a memorizálás, egy speciális szaktudás magas szintű elsajátítása mind-mind egy képzettebb, kifinomultabb személyiséget eredményezhet.
Mi lenne ezzel a baj? Semmi.

Mi baj lehetne Emlékezetapóval?
Hiszen a tapasztalat bölcsebbé tesz. A sikeresnek bizonyult életeseményeinkből, de a kudarcra ítélt kísérleteinkből ugyanúgy tanulhatunk valamit és ezt fel tudjuk használni a jövőbeni helyzetekben.
Mi lenne ezzel a baj? Semmi.

Mi baj lehetne Testőrakarattal?
Hiszen szükséges az eltökéltség, a tettrekészség, a bátorság. Belevágni sem könnyű valamibe, de kitartani akkor is, amikor monoton, sablonos, unalmas, hétköznapi, na, ehhez kell az erő.
Mi lenne ezzel a baj? Semmi.

Mi baj lehetne Lelkiismeretapáttal?
Idejében figyelmeztet, ha rossz irányba kanyarodnánk. Helyes vágyódásokat ébresztget bennünk. Józanul figyel, ha le nem itatjuk, és nem mulaszt el szólni, ha hibázunk.
Mi lenne ezzel a baj? Semmi.
Akkor meg mi van?
Semmi. Csak, ha kérhetném: Többet SZÍVvel!

(folytatjuk)

You have no rights to post comments