Virág Péter: Lelki tisztítókúra - 1. rész

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. január 01. szerda

Bevezetés
Meghívlak erre a tisztítókúrára, melyben az akaratunkat, az értelmünket, az érzelmeinket és a szívünket vesszük kezelésbe. Miért?
Mert alkalmasnak látszik az idő, hogy megtisztuljunk, rendezzük sorainkat, kiegyenesítsük útjainkat, világosabban lássuk indíttatásainkat és felegyenesedve, tiszta fejjel-szívvel álljunk életünkhöz.

Ha igazán ajándék akarsz lenni a szeretteid számára, akkor mit is tehetnél hasznosabbat, mint hogy építed magadat egy érettebb, kifinomultabb, lélekben és szellemben járó emberré.
Ez nem megy magától. Ez a kibontakozás nem remélhető egyetlen kis időszaktól.  Igaz, én is tudom.
De mondok valamit: Nem kívánni kell, hanem csinálni!
A fejünkben olyan sokszor elképzelt dolgokat legtöbbször egyetlen dolog választja el a megvalósulástól: a cselekvés. Senkinek sem lesz nagyszerű élete, ha csak vágyakozik rá.
És ha esetleg bizonytalan vagy magadban, akkor nem azt mondom, hogy bízz bennem, hanem, hogy bízz Istenben! Igen, őt nem fogom kihagyni ebből, mert tisztában vagyok önmagam eszközhiányával. Én nem akarom megváltoztatni az életedet, de hívlak arra, hogy nyíljunk meg az előtt, akinek van hatalma kibontakoztatni bennünket.
Mit szólsz? Csatlakozol?
Várakozással telve: Virág Péter

Akaratunk megtisztítása - Lehetőséget kaptál
Kerültél már olyan helyzetbe, hogy nem értetted miért kellett ennek megtörténnie veled? Miért pont téged próbált meg az élet? Mit vétettél, hogy ezt érdemled? A dolgoknak nem így kellene menniük! Hol van ilyenkor az Isten?
Szerintem Isten folyamatokban gondolkodik velünk kapcsolatban. Lehetséges, hogy a folyamatokat nem tudod helyesen értelmezni. Lehet, hogy sebeket hordozol. Lehet, hogy téves dolgokat hallottál Istenről. Lehet, hogy káros szenvedélyek befolyásoltsága alatt állsz. Lehet, hogy csalódottnak érzed magadat és már félsz bízni Istenben. Sokféle folyamatban lehetsz benne te magad is.
Isten azonban minden folyamatot ismer, amiben élünk, mozgunk és vagyunk. Ismeri a múltadat és a képességeidet. Ismeri a kudarcaidat és a félelmeidet. Ismeri a vágyaidat és a csalódásaidat.
De ismeri a kiutakat és a továbblépés lehetőségét is. Gondolod, hogy ne lenne ötlete veled kapcsolatban? El tudod képzelni, hogy széttárt karokkal áll előtted és tanácstalanul sóhajt: Hát veled meg mit kezdjek?
Ha nem is érted a helyzetet, amiben most vagy, akkor is remélheted, hogy Isten még a nehéz helyzetekből is ki tud hozni valami jót. És van, amikor megtart bennünket egy-egy nehezebb helyzetben, mert még meg kell tanulnunk valamit belőle. Igen a fájdalomból és a szenvedésből is tanulhatunk, nem csak az ünnepekből. Minden nappal, minden helyzettel egy újabb lehetőséget kaptál. A próbatételekkel nem kínozni és manipulálni akar minket Isten -aztán röhög rajtunk, mert úgysem megy-, hanem újabb és újabb lehetőségeket kínál fel, mert kifogyhatatlan az ötlettára.
De te döntöd el, hogy akarod látni.

Akaratunk megtisztítása - Változás igénye
Vannak olyan változások, amik nem az akaratunktól függnek, mert így is úgy is megtörténnek, ha akarjuk, ha nem. Megváltozik a korunk, megváltozik az egészségi állapotunk, megváltozik a környezetünk, az emberek belépnek és kilépnek az életünkből, megváltozik a szüleink, a gyermekeink életállapota, stb..
És vannak helyzetek, amikor rajtunk múlik, a változás. A döntéseink vezetnek el bennünket a változások mikéntjébe. Kiengesztelődés vagy haragtartás, hűség vagy elárulás, megbeszélés vagy elhallgatás, kéznyújtás vagy fenéken billentés, egyenesség vagy hamisság. Mindannyian tudjuk ezt.
Azt látjuk Istennél, hogy szüntelenül munkálkodik. Soha nem áll le, soha nem adja fel. Nem ismer reménytelen helyzetet. Olyan világot és benne olyan lényeket teremtett, amikbe/akikbe belekódolta a változást, a kibontakozást. Az emberbe bele lehelte, a vágyódást önmaga iránt. Szent Ágoston Vallomások című művének közismert mondása: „Magadnak teremtettél minket, és nyugtalan a szívünk, amíg meg nem nyugszik Tebenned” (I,1,1).
Természetes tehát, hogy az egészséges személyiség változásra, előrébb lépésre, haladásra, fejlődésre vágyik. A változás igénye normális, csak az irányát kell szabályozni.
Ha azt akarod, hogy jó irányba változzon az életed, akkor állj bele a Szentlélek fuvallatába, állj bele a huzatba. Ne élj egy unalmas, elbújós, kamatozás nélküli életet, amikor élhetnél egy nagyszerű, gazdag, bátor életet is Istennel!

Akaratunk megtisztítása - Lépj ki a komfortzónádból
Mit értek ez alatt?
Kelj fel az elkényelmesedett kanapén heverésző életedből, ha ilyen és építs valamit! Ne csak tátott szájjal várd a sült galambot, hanem süsd meg!
Annyira bele tudunk ragadni a megszokásainkba, már észre sem vesszük, hogy mindig ugyanúgy folytatjuk le a vitáinkat, mindig ugyanazokra az érveinkre hivatkozunk, mindig ugyanazt a hibát követjük el a kapcsolatainkban, mindig körbe-körbe futunk, csapdába esve.
A komfortzónában csak túlélésre játszunk. Hivatkozunk a félelmeinkre: „Nem hiszem, hogy nekem sikerülhet…”. Hivatkozunk a fáradtságra, időhiányra: „Na de mégis mikor csináljam…”. Viselkedési mintázatokat ismétlünk, ragaszkodunk a magunkra zárt kalitkához, mert itt legalább nem történhet semmi váratlan.
Nem azt mondom, hogy dobj el mindent, amit eddig felépítettél. Nem mondom, hogy dobd el a házasságodat, hagyd el a gyermekeidet, dobd ki a szakmai sikereidet, fordíts hátat az összes barátodnak. Nem! Ne hajítsd ki a régit, a kipróbáltat, a működőt, az igaznak bizonyultat. Nem!
Újítsd meg! Tanulj valami újat! Legyél nyitott arra, amit Isten akar építeni benned, általad! Járj egy kört az életedben, hol tudnád jobban csinálni! Kutakodj, áss mélyebbre, beszélgess el magaddal ezekről a dolgaidról. És beszélgess el Istennel! Mit javasolna? Ő meg akar lepni téged.
Porold le a dolgaidat, nyiss, ismerkedj, fuss neki újra, kérdezz, hallgass meg másokat, kezdeményezz, engedd el, figyelj oda rá! Kocogj, kacagj, koccints! Táncolj, zenélj, érints, segíts! Annyi lehetőséged van, csak nyisd ki a szemed!
Mi kell ehhez? Bátorság, bátorság, bátorság!
Ne féljetek!

(Folytatjuk)

You have no rights to post comments