Rekord mennyiségű mikroműanyag a levegőben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. december 28. szombat

Mikroműanyag hullik alá az égből Londonban, és mivel senki sem tudja, hogy ez egészen pontosan mit jelent az emberi szervezet számára, így a szakemberek sem tudják biztosan, hogy mennyire kell aggódni amiatt, hogy rekord menniségű a kimutatható mikroműanyag a levegőben. A Guardian cikke szerint mostanra nem csak az vált egészen biztossá, hogy nincs olyan város, aminek a levegője ne lenne fertőzött mikroműanyaggal, de az is egyértelművé vált, hogy valószínűleg az egész bolygón nincs olyan hely, ahova a szél ne vitte volna el a mikroműanyag részecskéket.

A Londonban vizsgált minták eleve csak a nagyobb, 0,02 mm-0,5 mm közti darabokat mutatták ki, amik szintén be tudnak kerülni a szervezetbe és az orrüregbe, de ennél sokkal veszélyesebbek lehetnek a még kisebb műanygdarabok, amik egészen a tüdőig jutnak, onnan pedig a véráramba, és nem tudni, mit okoznak.  A szakemberek szerint sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni erre a területre, ugyanis egy tanulmány szerint csak az ételekben található mikroműanyagból 50 ezer egységnyi kerül a szervezetbe úgy, hogy a pontos élettani hatásokat nem ismerjük.
A mostani vizsgálat szerint a mikroműaynagok koncentrációja húszor magasabb Londonban mint a kínai Dongguanban, hétszer magasabb mint Párizsban és majdnem háromszor magasabb mint Hamburgban. Ezt a nagy különbséget okozhatja az, hogy eltérő módszereket használtak, de a szakértők azt is aggasztónak tartják, hogy  a világ több nagyvárosa nem is méri, hogy mennyi mikroműanyag lehet a levegőben.
Sikerült azonosítani azt is, hogy melyek a leggyakoribb mikroműanyagok a levegőben. Eszerint nem az élelmiszerek csomagolásából oldódik ki a legtöbb mikroműanyag a levegőbe, azok úgy tűnik a földön szennyeznek igazán, de a műszálas ruhák okozzák a legnagyobb gondot.
A mikroműanyagot nem lehet eltakarítani, az egyetlen megoldás, ha megszüntetük az előállítását, de az nem mostanában lesz - figyelmeztetnek a kutatók.
(index.hu)

You have no rights to post comments