Képeslapokon üzentek a hajléktalanok az alkotmánybíróknak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. december 25. szerda

Karácsonyi képeslapokon üzentek hajléktalanok az alkotmánybíróknak, akik megszavazták, hogy a hajléktalanság büntetése nem alkotmányellenes - ugyanis a magyar kormány tavaly októberben új szintre emelte a hajléktalanság kriminalizálását: az alaptörvényt úgy módosították, hogy az egész országban tilos lett az életvitelszerű közterületi tartózkodás, a szabálysértési törvény pedig a kiszabható pénzbírságot cserélte le a szabálysértési eljárásra, amivel akár 60 napra elzárhatják a hajléktalanokat.

Tisztelt Elnök úr! Megjártam a hajléktalanság minden fokát, nekem elhiheti, hogy az emberek nem azért élnek az utcán, mert nem akarnak együttműködni – írta egyikük Sulyok Tamásnak, a testület elnökének.
A Balsai Istvánnak címzett képeslapon pedig olyan üzenet állt, hogy a hajléktalanság élethelyzet, amit a döntéshozóknak kellene megoldani. Szabó Marcel alkotmánybírót karácsonyozni hívták meg az egyik hajléktalanszállóra.
Választ egyikük sem kapott.
Az akcióban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Helsinki Bizottság és  az Utcajogász Egyesület segítette a hajléktalanokat. Utóbbi azt mondja, nem hagyják annyiban, ha később sem érkezik válasz a képeslapokra. Azt szeretnék, ha az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezné a hajléktalan rendeletet.
December elején a hajléktalanok videóüzenetet is küldtek az alkotmánybíróknak, és megmozdulást is szerveztek ugyanebben az ügyben.
(index.hu)

You have no rights to post comments