Az állandó kütyüzés blokkolja a kognitív funkciónkat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. december 24. kedd

Mit tesz az aggyal az állandó kütyüzés? - Bizonyára neked is feltűnt már, hogy, míg a kilencvenes években képes voltál elmélyedni egy könyvben, addig manapság az olvasást - ha egyáltalán előveszel könyvet - rendre megszakítja a telefon pittyegése. A belőle áradó információdömping azt az érzést kelti, mintha muszáj lenne fél szemmel és füllel figyelni rá, ellenkező esetben lemaradsz valamiről. Ez a helyzet azonban lehetetlenné teszi az elmélyült alkotói tevékenységet.

Az angol már külön szót is alkotott a mentális állapotra: a pizzled kifejezés a puzzled, zavart, valamint a pissed, ingerült szavak összevonásából alakult ki. Mindez jól mutatja, hogy a kijelző folytonos bámulása vagy egyszerűen csak az okostelefon közelében létezés milyen hatással lehet az életedre.

Jelenlétével is rontja az agyműködést
A Texasi Egyetem kutatói kísérletük során nyolcszáz okostelefon-használót kértek fel, hogy felmérhessék, milyen hatást gyakorolnak a készülékek az agyi teljesítőképességre. A résztvevőknek egy feladat során komoly agyi koncentrációt igénylő, számítógépes teszteket kellett kitölteniük, amivel kognitív képességeiket mérték fel.
A vizsgálatban részt vevők egy részét megkérték, hogy okostelefonjukat helyezzék az asztalra, a táskájukba, a zsebükbe, vagy épp vigyék át a másik helyiségbe. A legjobb eredményt annak a csoportnak a tagjai érték el, akiknek készüléke nem volt sem látó-, sem hallótávolságban, a legrosszabbat pedig azok a résztvevők, akik az asztalon tartották a telefonjukat. A kutatás tanulsága szerint tehát az okostelefonok puszta jelenléte is zavarja az elmélyült munkát, a szellemi teljesítőképességet.
- A kísérlet résztvevőit a feladat végzése közben nem zavarta meg sem üzenet érkezése, sem telefonhívás. A készülékek már azzal is zavarják az agyi teljesítőképességet, hogy szem előtt vannak. Ilyenkor, ha tudatosan nem is gondolunk a telefonra, a tudatalatti érzékeli a jelenlétét, ami folyamatosan leköti a kognitív erőforrások egy részét - magyarázta Adrian Ward, a kutatás egyik vezetője.
(femina.hu)

You have no rights to post comments