Döbbent csend fogadta Ferenc pápa szavait...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. december 22. vasárnap

Wim Wenders Ferenc pápa – Egy hiteles ember című dokumentumfilmje végén a Szentatya elárulta egyik titkát: úgy tud derűs maradni, hogy naponta elimádkozza Morus Szent Tamás imáját.

Ferenc pápa először 2014. december 22-én, a Római Kúria tagjaihoz intézett beszédében említette ezt az imádságot. A Szentatya tizenöt pontban foglalta össze a kúria lehetséges hibáit és kísértéseit, köztük a halhatatlanságérzést, a túlzott funkcionalizmust, a mentális és spirituális „megkövülést”. Szavait döbbent csend és figyelem fogadta az Apostoli Palota Kelemen termében.

A Szentatya beszédében hangsúlyozta: a gyászos arckifejezés a mogorva és barátságtalan emberek betegsége, akik azt tartják, hogy az ő komolyan vételükhöz búskomor és szigorú arcot kell vágni, és főként a gyengébbek és kisebbek felé merevek, kemények és arrogánsak. E betegségnek a teátrális szigorúság és a terméketlen pesszimizmus a tünete. Ezzel szemben legyünk udvariasak, örömteliek, ne veszítsük el a humorérzékünket, és tudjunk nevetni saját magunkon.

A 2018-ban bemutatott dokumentumfilm végén Ferenc pápa a következő szavakkal fordul a nézőkhöz. „Hogyan segíthetünk másoknak, hogy boldogok legyenek? Két dolog jut az eszembe: a mosoly és a humorérzék. A mosoly képessége, a mosoly a szív virága, különösen, ha ingyen adják, nem manipáliciós vagy csábító céllal. És most személyes vallomást teszek: Mindennap, a reggeli imádságom után Morus Szent Tamást idézem meg. Az ő imáját a jó humorért, a jó kedélyért... Már a kezdő sorai megmosolygtatnak... Adj, Uram, jó emésztést, de legyen is mit emésztenem!”

Csatlakozzunk a Szentatyához, és imádkozzuk minél gyakrabban Morus Szent Tamás alábbi imádságát.

Adj, Uram, jó emésztést! De legyen is mit emésztenem!
Adj testemnek egészséget s persze szüntelen jó kedvet is, mert ez az egészség záloga!
Adj, Uram, ép lelket: lássam meg a jót és a tisztát! Ne türelmetlenkedjem a bűn miatt, de találjak utat, hogy legyőzzem azt!
Áldj meg olyan lélekkel, mely nem ismeri az unalmat, nem morog, nem sopánkodik és nem elégedetlen.

Ne engedd, hogy túl komolyan vegyem azt a valamit, ami sokszor belém lopakodik, és neve: „ÉN”.
Add, Uram, hogy értsem a tréfát.
Tégy képessé,
hogy mindig tudjak kacagni egy viccen,
hogy életem örömökben bővelkedjék.
Tégy gazdaggá,
hogy tudjak mit megosztani másokkal.

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments