Mi a titkod? – Angyalföldi Eucharisztikus Kongresszus 2. nap

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. november 12. kedd

Ezen mi is ott voltunk és szolgáltunk - itt a Magyar Kurir beszámolója: A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való előkészületként Angyalföldi Eucharisztikus Kongresszus kezdődött Budapesten november 10-én, a Béke téri Szent László-templomban. A második napon, Tours-i Szent Márton püspök emléknapján, november 11-én este Monostori László esperes mutatott be koncelebrált szentmisét a Rokolya utcai, Mária Keresztények Segítsége-templomban.

A templomot megtöltötték a hívők. A szertartás előtt Sipos Gyula, a Szeretet Földje misszió vezetője arra kérte a híveket, hogy engedjék működni az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztus gyógyító erejét a lelkükben. Higgyünk és bízzunk Istenben, adjunk időt az Úrnak, hogy meggyógyíthasson, új életet adhasson nekünk. A szentmise elején Erdődi Ferenc, a Mária Keresztények Segítsége-templom kormányzója köszöntötte az egybegyülteket, a szónokot és a koncelebráló paptestvéreket. 

Az evangélium Szent Lukács könyvének óvás a botránkoztatóktól fejezetéhez kapcsolódott (17,1-6). Monostori László prédikációjában kifejtette: Jézus arra int bennünket, hogy óvakodjunk a botrányoktól, bocsássunk meg egymásnak, a tanítványok pedig azt kérik tőle: növeld bennünk a hitet. Azzal együtt kérték ezt Jézustól, hogy elhitték neki, valóban Isten Fia. Mi is így vagyunk ezzel, hiszünk Jézusban, de bennünk van a vágy, hogy jó lenne jobban szeretni, elkötelezettebben követni őt. Jézus azt kéri tanítványaitól, hogyha napjában hétszer is vétkezik ellened testvéred, ha megbánja, bocsáss meg neki. Megbocsátani nem könnyű – mondta a szónok. Jézus mégis azt kéri tőlünk, ha a vétkező őszinte megbánást érez, bocsássunk meg neki. A Miatyánkban is ezt kérjük, bocsásd meg a mi bűneinket, ahogyan mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. Ez természetes, hiszen hogyan várhatnánk el, hogy megbocsássanak nekünk, ha mi képtelenek vagyunk erre. A megbocsátást egész életünkben gyakorolnunk kell, és adja Isten, hogy folyamatosan növekedjünk ebben – kérte Monostori László.

Az esperes, plébániai kormányzó az angyalföldi eucharisztikus kongresszus első tematikus estéjén a szentmisére való lelki előkészületről tartott elmélkedő előadást. A szertartás evangéliumi része fogódzót jelent számunkra, hiszen a nulladik lépés, hogy miközben készülünk részt venni a szentmisén, bocsássunk meg mindenkinek, legalább magunkban, ne legyen a szívünkben harag senki iránt. Kérjük a Jóistent, hogy legyen erőnk nagylelkűnek lennünk, űzze el belőlünk a haragot, és legyen nekünk is bátorságunk bocsánatot kérni Istentől.

A szentmisén való részvétel úgy teljes, ha tiszta szívvel vagyunk jelen. Nem véletlenül, hanem nagyon tudatosan került a mise elejére a lelkiismeret-vizsgálat, a bűnbánat. Nem kell mindennap gyónnunk, bár II. János Pál pápa hetente gyónt, noha nem valószínű, hogy olyan sok bűne lett volna. László atya emlékeztetett rá, régebben az volt az általános vélemény, hogy csak évente néhányszor gyónjunk és áldozzunk, napjainkban viszont az a nézet került előtérbe, hogy az Úr Jézus testében való részesedés a szentmisén olyan hatalmas kincs, táplálék a lelkünknek, amiről kár volna lemondanunk. Krisztus nem emberi fejjel gondolkodik, nekünk akarja adni magát, gyógyítani a lelkünket, hogy minél gyakrabban találkozzunk vele a szent ostyában.

Monostori László rávilágított annak fontosságára, hogy testileg és lelkileg is készüljünk fel a szentmisére. A testi felkészülés része, hogy nem kialvatlanul, rohanva, idegesen érkezünk a templomba, időben elindulunk, szépen felöltözünk, hiszen a szentmise ünnep. A lelki felkészüléshez tartozik, hogy tíz-tizenöt perccel a kezdés előtt már ott vagyunk a padsorokban, nemcsak testileg, de lelkileg is megérkezünk. Még a szentmise előtt gondoljuk végig, hogy kiért, miért fogunk imádkozni. Ajánljuk fel a szentmisét elhunyt szeretteinkért, valakinek a gyógyulásáért, vagy egyéb dolgokért, így egy sikeres vizsgáért. Olvassuk el hétközben a vasárnapi szentmise olvasmányait, legalább az evangéliumot. Ha Isten igéjével már otthon foglalkozunk, talán jobban megérint bennünket az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztus.

László atya feltette azt a kérdést is: hogyan tudjuk megélni a kereszténységet a templom falain kívül? Ez is hozzátartozik a szentmisére való lelki felkészítéshez. Ott van-e a hétköznapokban a fejünkben, a lelkünkben, szívünkben, hogy keresztények vagyunk? Az igazán izgalmas az, ahogyan nem hívők körében viselkedünk. A Lehel téri Szent Margit-templom plébániai kormányzója elmesélte, hogy egy ismerőse rendszeresen ebédelt a munkatársaival a munkahelyén, nyíltan vállalta a hitét, étkezés előtt keresztet vetett, röviden imádkozott. Egy idő után a kollégái elcsöndesedtek ilyenkor, és amikor egy alkalommal elfelejtkezett az imáról, ők figyelmeztették a mulasztásra, sőt, volt, aki vele együtt fohászkodott, keresztet vetett. A világi hívőknek legalább annyi lehetőségük van hirdetni az evangéliumot, mint a papoknak – mondta Monostori László.

Nagyon lényeges kérdés, hogy tudunk-e olyan életet élni, ami vonzóvá teszi a kereszténységet a nem hívők körében. Ezzel kapcsolatban elmesélt egy másik esetet: egy Bea nevű, kétgyermekes fiatalasszonytól a kollégái megkérdezték, miként lehetséges, hogy soha nem látják őt részegen, soha nem káromkodik, nem jár bulizni, mégis, boldognak, kiegyensúlyozottnak látszik. Mi a titkod? Bea akkor elmondta nekik, hogy közösségbe jár, templomba, rendszeresen imádkozik, és ettől mindig új erőre kap. A kollégái közül voltak olyanok, akik idővel csatlakoztak hozzá, visszataláltak Istenhez. Ha Isten jelenlétében élünk, ha nem tesszük véka alá a mécsest, hanem jó magasra, hogy mások is láthassák, akkor lesznek a nem hívők között is olyanok, akik ráébrednek, hogy jó dolog Jézus Krisztushoz tartozni. A Szentlélek adjon bátorságot nektek, hitetek nyílt megvallásához a világban – kérte a harmadik isteni személy segítségét homíliája végén Monostori László.

A szentmisét követően gyógyító szentségimádáson vehettek részt a jelenlévők, a gyerekek pedig újabb matricákkal gazdagíthatták albumjukat.

Az Angyalföldi Eucharisztikus Kongresszus november 10. és 16. között tart a XIII. kerületben. E héten egy nap csak egy helyen, 18 órától lesz esti mise a kerületben. Kedden a Béke téren Fábry Kornél, szerdán a Babér utcában Erdődi Ferenc mutat be szenmisét és prédikál. Csütörtökön a Lehel téri templomban Kálmán Antal, pénteken a Babér utcában Pál Ferenc, szombaton a Lehel téren Hodász András tartanak előadást a szentmiséről. A homíliákban a szónokok a szentmise különböző részeiről beszélnek. A szervezők minden helyszínen külön programokkal is készülnek.

Fotó: Ambrus Marcsi/NEK

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

You have no rights to post comments