A génmanipuláció már elfogadott, piacosított gyakorlat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. október 09. szerda

A szarvasmarhák szarvukkal sérüléseket képesek okozni társaiknak, illetve a gondozóknak, ezért gyakran eltávolítják már a szarvkezdeményeket kicsi borjúkorban. Ezt kiküszöbölendő a davisi Kaliforniai Egyetem kutatói génszerkesztéssel kikapcsolták a szarv növekedését okozó gént. A szarvatlan marhák a következő generációba is átadták a jelleget.

Demonstráltuk, hogy lehetséges előállítani az egészséges, szarvatlan marhákat, amelyekben csak a szándékos gégmódosítás valósul meg - nyilatkozta a Nature Biotechnology folyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője, Alison Van Eenennaam. A kutatók szerint a génszerkesztés fájdalommentes alternatívát biztosít a szarv műtéti eltávolítása helyett.
A szarv hiányát kiváltó génmutáció sikeres beépítéséről már 2016-ban beszámoltak a kutatók, de mindeddig nem volt világos, hogy a tulajdonság átörökíthető-e az utódokba. A jelenlegi tanulmány igazolta ezt, és emellett a kutatók nem találtak semmiféle akaratlan módosulást, amit a génszerkesztés okozott volna.
Eddig egyetlen génmódosított állat kereskedelmi forgalomba hozását engedélyezték az Államokban: egy lazacét. E halban olyan gént változtattak meg, amelynek hatására nem csak tavasszal és nyáron, hanem egész évben növekedhetnek a lazacok.
(index.hu)

You have no rights to post comments