Milliók csatlakoztak világszerte a diákok által szervezett klímatüntetéshez

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. szeptember 22. vasárnap

Világszerte diákok százezrei hagyták ki pénteken az iskolát, hogy részt vehessenek a világ eddigi legnagyobb klímatüntetésén. A szeptember 27-ig tartó egyhetes klímasztrájkhoz Brazíliától Pakisztánig több mint 150 országból csatlakoztak. A Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű tüntetéssorozatot a 16 éves svéd Greta Thunberg indította útjára pontosan egy évvel és egy hónappal ezelőtt. A mostani már a harmadik globális klímasztrájk.

Az egyhetes sztrájk egybeesik a szeptember 23-án, New Yorkban tartott ENSZ-klímacsúccsal. Több híres színész, köztük Emma Thompson és Mark Ruffalo is aláírta azt az António Guterres ENSZ-főtitkárnak címzett nyílt levelet, mely az Egyesült Államokban nagyon elterjedt és súlyosan környezetszennező, hidraulikus repesztés (fracking) nevű, az olaj kitermelésekor használt technikát tiltaná be. A Fehér Ház pénteken jelentette be, hogy bár Donald Trump ott lesz az ENSZ-ben jövő hétfőn, nem fog részt venni a klímacsúcson, helyette egy vallásszabadságról szóló tárgyalásra fog beülni.
New Yorkban van Greta Thunberg is, aki az elmúlt egy hétben számos politikussal, köztük Barack Obamával is találkozott. A diáklány az Európából Amerikába vezető utat nem repülőgéppel, hanem egy versenyvitorlással tette meg, hogy nullára csökkenthesse útjának károsanyag kibocsátását. Thunberg a globális klímasztrájk New York-i állomásán fog beszédet mondani. A város vezetése a héten jelentette be, hogy engedélyezi mind az 1,1 millió New York-i diáknak, hogy a tanítást kihagyva részt vegyenek a tüntetésen.
A pénteki tüntetések Ausztráliában kezdődtek meg először, ahol legalább 300 ezren vonultak utcára. A legtöbben Sydneyben és Melbourne-ben vettek részt az akciókon, és a többi nagyvárosban is legalább 10 ezer fős volt a részvétel.
Londonban több vezető ellenzéki politikus, illetve külföldről (például Malawiból vagy Bolíviából) érkezett diák is felszólalt a parlament mellett tartott tüntetésen. A hivatalos beszédek után több csoportra szakadt a főként 15-20 évesekből álló, a szervezők szerint százezer fős tömeg. Egy párszáz fős, kifejezetten fiatal (12-16 éves) tüntetőkből álló csoport először a Downing Street 10-hez, a miniszterelnök rezidenciájához ment, majd több forgalmas utat is megpróbáltak blokkolni a belvárosban, ám a rendőrség megakadályozta őket ebben.
A német kormány egy maratoni, több mint 18 órán át húzódó tárgyalás után pénteken megállapodott egy széleskörű éghajlati tervről, amely szerint 2030-ra legalább 100 milliárd eurót fognak költeni a környezetvédelemre. A döntéshez minden bizonnyal hozzájárult az, hogy pénteken összesen 1,4 millióan tüntettek az országban.
Budapesten a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország szervezett tüntetést a Széll Kálmán térre péntek estére, a Klímahét megnyitásaként. A néhány tucat tüntető halottnak tettette magát („behalt”), hogy felhívják a politikai vezetők és döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás következményeire, és az érdemi cselekvés szükségességére.
A Klímahét legnagyobb magyarországi tüntetése szeptember 27-én lesz. Eddig több mint kétezren jelezték Facebookon, hogy részt vesznek a Clark Ádám térről induló demonstráción.
(index.hu)

You have no rights to post comments