Az Iszlám Állam Afrikában terjeszkedik – Egy helyi püspök és Hölvényi György is lépéseket sürget

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. szeptember 21. szombat

"Követelik, hogy térjünk át az iszlámra, és hagyjuk el a saját hitünket. Ebben a nehéz helyzetben a híveim számára létfontosságú, hogy segítsétek őket, nem anyagaikkal, hanem elsősorban papok képzésével” – nyilatkozta Pierre Claver Malgo püspök, a Burkina Fasó-i Fada N’Gourma-i egyházmegye főpásztora.

Az Burkina Fasó-i püspök a Szükséget Szenvedő Egyház pápai segélyszervezethez fordult a drámai felhívással. „Az én egyházmegyém a legnagyobb az országban, és éppen ez van kitéve a legtöbb támadásnak. Legutóbb augusztus 4-én Kantchariban felgyújtották a templomunkat és a plébániánkat. Ez a durva erőszak eredményezte, hogy nagyon sokan földönfutóvá váltak, s róluk gondoskodnunk kell. Egyelőre az iskoláinkban helyezzük el őket, ami miatt nem tudtuk elkezdeni az iskolaévet.”

„Az utóbbi években az iszlám fundamentalizmus drámaian erős előretörésének vagyunk tanúi – magyarázza Malgo püspök. – Nem tudom megmagyarázni ennek a drasztikus növekedésnek az okát. Úgy látjuk, hogy több csoport működik ugyanabban a térségben. De az világos, hogy a tervük ugyanaz: elfoglalni az egész Száhel-övezetet (a Szahara déli részén található térség, a száhel arab szó a sivatag szegélyét jelenti). Az iszlamista csoportok támadásai főként a keresztények ellen irányulnak, mindig azt követelik, hogy térjünk át az iszlámra, és hagyjuk el a saját hitünket. Nem is beszélve a templomaink lerombolásáról és a keresztény vallási jelképek megszentségtelenítéséről.

A legutóbbi támadást az ország északi részén fekvő keresztény falvak ellen intézték, így például Hittében, ahol másfél hete, szeptember elején kétezer keresztény hívőt kényszerítettek menekülésre. Külön fájdalmas számunkra, hogy több papunkat megölték vagy elrabolták, így például Joel Yougbare atyát. Nagy gyötrelmet jelent nekünk, hogy látjuk a megölt papok szüleinek fájdalmát. Ebben a nehéz helyzetben a híveim számára létfontosságú, hogy segítsétek őket, nem anyagaikkal, hanem elsősorban papok képzésével, hiszen mindenekelőtt Isten embereire van szükségünk.”

A szubszaharai övezet felső, nyugati részén fekvő afrikai ország 20 milliós lakosságának vallási megoszlása – a legfrissebb, 2006-os felmérés alapján –: 60 százalék muszlim, 24 százalék keresztény, 15 százalék törzsi vallású, a többi vallás mindössze 1 százalékot tesz ki.

Hölvényi György: Meg kell akadályozni az Iszlám Állam terrorszervezet térnyerését Afrikában

Meg kell akadályozni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térnyerését Afrikában, ugyanis a vallási közösségek, így a keresztény felekezetek üldözése a társadalmi struktúra szétverését és az elvándorlás fokozódását eredményezi a térségben – jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő az MTI-nek eljuttatott közleményében szeptember 17-én.

A képviselő közölte, az EP strasbourgi plenáris ülésén a Burkina Fasó-i biztonsági helyzetről folytatott vitában felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam – közel-keleti visszaszorulása után – a Száhel-övezet gyenge biztonsági helyzetű országaiban terjeszkedik.

Hölvényi György emlékeztetett rá, hogy 2019-ben drámai mértékben megsokasodtak a dzsihadista támadások az afrikai országban. Februárban terroristák lőtték agyon Antonio César Fernández spanyol szalézi szerzetest, valamint összesen ötvenhét ember, köztük három lelkipásztor esett áldozatul a célzottan keresztények ellen elkövetett terrortámadásoknak.

A jó megoldáshoz látnunk kell, hogy az egyházaknak döntő társadalmi és biztonsági szerepe van a térségben. Az európai intézményeknek meg kell szüntetniük a szélsőséges semlegességet, melynek nevében rendszeresen figyelmen kívül hagyják a felekezeteket érő támadásokat – fogalmazott a képviselő.

(Forrás: MTI)

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments