Négy globális kockázat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. szeptember 14. szombat

Négy fő, globális kockázat árnyékolja jelenleg be a világot Sir Richard Shirreff, a Strategia Worldwide kockázatkezelő tanácsadócég alapítója szerint:

- Az egyre törékenyebb globalizáció, ami a világ legnagyobb országai közti implicit és explicit konfliktusok felhevülésében, az idegengyűlölet és a nacionalizmus felerősödésében jelenik meg.
- A nemzetközi intézményekbe vetett hit gyengül, ami például a párizsi klímaegyezmény meggyengüléséhez, az atomfegyvereket korlátozó INF-szerződés felmondásához, a Brexithez vezetett.
- A nyugatcentrikus világ meggyengülése; a világgazdaság „centruma” egyre inkább áthelyeződik Ázsiába, míg a korábbi „falkavezérek,” mint az Egyesült Államok folyamatosan vesztenek vezető szerepükből.
- A klímaváltozás, ami ha nem is jelent végső, halálos veszélyt az emberiségre, akárhogy is nézzük, visszafordíthatatlanul, radikálisan átalakítja az emberek mindennapi életét.
Shirreff hangsúlyozta, hogy egy kockázatot sem lehet ezek közül egyedi tényezőként értékelni, mindegyik hat egymásra és a világ egészére is.

(portfolio.hu)

You have no rights to post comments