Feltalálták a fogzománcot újraépítő zselét

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. szeptember 05. csütörtök

Kínai tudósok fantasztikus új módszert dolgoztak ki a fogszuvasodás kezelésére: tömés helyett egy gélt alkalmaznának, amely segíti a fogzománc újraépülését.

A fogszuvasodás a világ egyik leggyakoribb betegségének számít. A szájban lévő ételmaradékokból származó baktériumok savat és lepedéket képeznek, ami károsítja a fogzománcot, így idővel lyukak kialakulásához vezet. A jelenleg használatos amalgámból, porcelánból, esetleg aranyból készült tömések nem illeszkednek tökéletesen a fog felszínéhez, ezért olykor leválhatnak, újabb gondokat okozva. Tang Zsuj-kang, a Csöcsiangi Egyetem professzora és kollégái nemrég új megoldást találtak a szuvasodás kezelésére – számol be a kutatásról a New Scientist.

Megindítja a zománcképződést
A kutatók kifejlesztettek egy zselét, amely a fogzománc természetes alkotóelemét, kalcium-foszfátot tartalmaz, és képes regenerálni a károsodott részeket. A találmány tesztelésekor a tudósok kiműtött emberi fogakat roncsoltak savval, majd bekenték őket a géllel. Ezt követően a kezelt fogakat 48 órán keresztül az emberi szájban található körülményeket utánzó folyadékban tárolták.
A kétnapos időtartam alatt a sérült fogakban megindult az új fogzománc képződése. A mikroszkópos vizsgálatok azt mutatták, hogy az új, mesterséges zománc ugyanazzal az erősen rendezett kalcium-foszfát szerkezettel bír, mint a természetes változat. A tudós szerint ennek oka, hogy kialakulása során az igazi zománc hasonló, rendezetlen kalcium-foszfát rétegbe van burkolva, mint a zselé, amellyel a kísérletben bevonták a fogakat.
Az újonnan épült zománc mindössze 4 mikrométer vastagságú, vagyis négyszázszor vékonyabb, mint az eredeti. A kutatók szerint azonban az eljárás végtelenszer megismételhető, egészen addig, amíg ki nem épül a természetessel megegyező vastagságú zománcréteg. A tudóscsapat jelenleg egereken teszteli az új módszert, hogy megállapíthassák, valódi szájkörnyezetben is hasonlóan eredményesnek bizonyul-e a gél. Reményeik szerint a jövőben akár embereken is bevethetővé válik a fogszuvasodás elleni csodafegyver.
(divany.hu)

You have no rights to post comments