Isten kegyelméből soha nem látott virágzás előtt áll az Egyház – Szeretetláng Fesztivál Máriaremetén

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. szeptember 02. hétfő

Augusztus 31-én a máriaremetei kegytemplom kertjében immár hetedik alkalommal rendezték meg a Szeretetláng Fesztivált, ezer-ezerötszáz hívő jelenlétében.

A Szeretetláng Mozgalom a Katolikus Egyházon belüli lelkiségi mozgalom. Kindelmann Károlyné Erzsébet, egy hatgyermekes özvegyasszony 1961-1983 között Jézustól és Szűz Máriától magánkinyilatkoztatásokat kapott, melyeket Jézus Krisztus kérésére lejegyzett. A Szent István Társulat 2010-ben jelentette meg Erzsébet asszony Lelki Naplóját.

A mozgalom mára az egész világon elterjedt, hétmillió követője van, különösen sokan csatlakoztak Brazíliában. Magyarországon 130 imacsoport létezik. Erdő Péter bíboros prímás 2009. június 6-án, Erzsébet asszony születésnapján a Kispesti Jézus Szíve-templomban hirdette ki a „Mária Szeplőtelen Szívének Szeretetlángja Mozgalom” jóváhagyását.

Az idei Szeretetláng Fesztivál résztvevőit Esterházy László plébános és Kindelmann Győző, Erzsébet asszony unokája, a mozgalom nemzetközi koordinátora köszöntötte. Utóbbi bizonyosra vette, hogy nem a busz, nem a lábunk, hanem Isten hozott ide bennünket, az Úr személyesen szólít meg itt minket, és földi édesanyja, Szűz Mária is, aki szelíden akar mindenkit isteni Fiához vezetni. Esterházy László plébános Esterházy Pálnak Máriához, Magyarország Nagyasszonyához szóló felajánló imáját olvasta fel, amit Buda vára töröktől való, 1686-os visszafoglalását követően írt.

A nap során több tanúságtételre került sor. Fodor Réka missziós orvos és férje, Greguss Sándor filmrendező arról vallott, hogy Isten kegyelme olyankor is működik, amikor mi még nem veszünk erről tudomást. A doktornő felidézte: tizenkét éves korában elolvasta Albert Schweitzer életrajzát, és annyira megragadta az ő tevékenysége, hogy elhatározta, ő is missziós orvos lesz. Fodor Réka nem származott hívő katolikus családból, az emberi jóságban hitt. Idealizált kép élt benne Schweitzerről, a nagy fehér varázslóról, aki gyógyítja a vadonban a kis fekete gyerekeket. Mindez ideaként mélyen beleégett a szívébe. Később, már a budapesti Fazekas-gimnázium diákjaként tudatosult benne, hogy először is el kell végeznie az orvosi egyetemet ahhoz, hogy orvos misszionárius legyen. Fel is vették, de húszévesen egy autóbalesetben súlyos koponyaalapi törést szenvedett. Ebből teljesen felépült, de öt évig még vissza kellett járnia kontrollra. Közben halasztott az egyetemen, és elment Párizsba stoppal, egy évig utcazenélésből tartotta fenn magát. Nagyon jól keresett, nem is akart hazajönni többé. Egy év elteltével azonban megszólította Isten, bár még mindig nem volt hívő. Megmagyarázhatatlanul nagy vágyat érzett arra, hogy hazajöjjön, és folytassa az egyetemet. El is végezte. Igazából akkor tért meg, amikor a férjével, Greguss Sándor íróval, rendezővel jegyesoktatásra járt, hogy szentségi házasságot köthessenek. Két lányuk született. Néhány évvel ezelőtt talált egy felhívást a Facebookon, hogy a Magyar Afrika Társaság (AHU) missziós orvosokat keres Afrikába. Egy négytagú csoport tagjaként negyven napra kimehet Uganda északi részére, Mbale térségbe. Igent mondott, és így kezdődött az orvos missziós küldetése 2015-ben, több mint harminc évvel azt követően, hogy először megszületett benne a vágy: missziós orvos lesz. Negyven napig volt Ugandában. Erről szólt Afréka című könyve. 2016-ban férjével együtt létrehozták az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványt, amelynek célja, hogy elmaradottabb országokba, térségekbe és katasztrófasújtotta területekre egészségügyi missziókat szervezzen, támogasson és egészségügyi ismeretterjesztést végezzen.

Az Afréka Alapítványt a következő számlaszámon lehet támogatni:

10101346-27099400-01004002

Rékának sínre került az élete, úgy tűnt, minden rendben, ám ekkor a férje, Greguss Sándor súlyosan megbetegedett, a diagnózist megállapító orvos szerint csupán néhány hete volt hátra. Egy pap barátja azt javasolta, keressen fel egy karizmatikus csoportot. Németországban élt az indiai származású Margaritha nővér, akinek karizmája Isten kegyelméből a gyógyítás. Sándor elment hozzá egy lelkigyakorlatra. A nővér imádkozott a férfiért, aki nem gyógyult meg, de jobban lett. A következő alkalommal, egy Zentán tartott lelkigyakorlaton Greguss Sándor már feleségét is magával vitte, de egyértelműen kijelentette: mindenre hajlandó, hogy meggyógyuljon, de a rózsafüzér imádkozására nem. Margaritha nővér ezen a lelkigyakorlaton is imádkozott Sándorért, aki akkor azonnal meggyógyult. Egyszerre sírt és nevetett érte százhetven ember. Margaritha nővér föltette neki a kérdést: most már hajlandó vagy elimádkozni a rózsafüzért? Gregus Sándor azóta négy rózsafüzért imádkozik naponta. Ma már nyilvánvaló számára, hogy az ő küldetése: Jézus Krisztus dicsőségét hirdetni. A lényeg, hogy helyezzük teljesen magunkat Isten kegyelmébe, fogadjuk el lélekben, hogy az Ő akarata legyen meg mindenkor, ne a miénk. Az Úr kegyelme végigkísér bennünket életünk során, csak mi ezt sokszor nem vesszük észre. Pedig ha átadjuk a szívünket Krisztusnak, engedve, hogy működjön bennünk, akkor visszanyerjük tisztaságunkat, gyermekségünket, méltóságunkat, elmondhatjuk, hogy megszületett bennünk Isten országa.

Csókay András idegsebész tanúságtételében köszönetet mondott azért, hogy közel egymillió ember imádkozott eddig, hogy sikerüljön a 33 fős magyar orvoscsoport nemzetközi viszonylatban is egyedülálló műtétje, a hároméves bangladesi sziámi ikerpár szétválasztása. A háttérima erejét mindvégig érezték, a különlegesen nehéz pillanatokban is, mindig új impulzusokat kaptak. Csókay András példák sorával igazolta a kontemplatív – szemlélődő – és a rózsafüzér-ima rendkívüli hatását.

A délelőtt folyamán bemutatott koncelebrált szentmisén Guido Martirani, a Szeretetláng Mozgalom lelki asszisztense homíliájában arról beszélt, hogy Mária idehívott minket ezen a szép napon, mert telve a szíve az irántunk érzett hatalmas szeretetével. Szeretne még jobban a szívébe zárni minket, oda, ahol a kegyelem tüze lángol. A kegyelem tüzének e kiáradása a legnagyobb Krisztus megtestesülése óta. A szeretetláng tüze személyesen Jézus Krisztus, és vele együtt a teljes Szentháromság akar lángra lobbantani minket, egészen egyesülni velünk. A Szentháromság akarata, hogy Mária révén történjen a kegyelem kiáradása, mert nincs olyan teremtmény, aki annyira szeretne minket, mint a Megváltó Jézus Krisztus édesanyja, aki a mi égi édesanyánk. Csodálatos, hogy a kommunizmus idején a Szűzanya egy egyszerű asszonyon keresztül közvetítette Isten kegyelmét. Erzsébet asszonynak azonban tiszta volt a szíve, vágyakozott Isten után, az Úr ezért választotta őt ki. A Szűzanya teljesen meg akarja osztani velünk Krisztus kegyelmét, ami egészen különleges a mai időkben, amikor eluralkodott a bűn. Éppen ezért nagyobb a kegyelem is. Ne engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk a végső idők kétségbeesése, mert Isten kegyelméből soha nem látott felvirágzás előtt áll az Egyház, a kereszténység – mondta Guido Martirani.

A lelkinapon előadást tartott Mijo Barada négygyermekes családapa, az Ágostonos Kanonokrend harmadrendi tagja is, aki az egész világon hirdeti az örömhírt. A családapa a Boldogságos Szent Szűz közbenjáró és segítő erejéről beszélt, valamint arról, hogy mit jelent számunkra az Oltáriszentség ereje, az Élő Úr előtti imádás a mindennapi életben.  A nap folyamán Kemenes Gábor vezetésével szentségimádást is tartottak, de gyóntatás, lelki tanácsadás, közbenjáró ima is az ezt kérők rendelkezésére állt. A zenei szolgálatot a Hegyközi Karizmatikus Megújulás zenekara végezte dicsőítő énekekkel.

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

You have no rights to post comments