Egyházüldözés: elkobozták a katolikus kórházakat Eritreában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. augusztus 24. szombat

A Vörös-tenger mentén fekvő kelet-afrikai ország kicsiny katolikus egyháza az eritreai ortodox egyházhoz hasonlóan Isaias Afwerki elnök totalitárius rendszerének célpontjává vált. Júniusban az állam 29 katolikus fenntartású egészségügyi intézmény elkobzását és államosítását határozta el.

A kórházakban – az állami gyógyintézményeknél jóval magasabb színvonalon – évente mintegy 200 ezer főt láttak el. Mussie Zerai, az etiópiai és eritreai menekültekkel foglalkozó Habeshia iroda vezetője szerint a döntés a Katolikus Egyház még meglévő autonómiáját kívánja felszámolni. Az ország lakosságának mintegy 45 százaléka keresztény, a katolikusok ennek töredékét alkotják. A La Croix francia napilap riportere Mussie Zerai atyával beszélgetett.

– Júniusban az aszmarai vezetés államosította a katolikus fenntartású kórházakat. Mit gondol, miért tette ezt Isaias Afwerki elnök?

– A totalitárius kommunista rezsim nem tűri el a magánszektor létét, s még kevésbé toleráns a társadalomban tevékeny szerepet játszó vallási csoportokkal szemben. A kormány motivációja ideológiai és politikai. Korlátozni akarja a Katolikus Egyház szerepét az ország közéletében azzal, hogy egyre inkább izolálja, egyúttal morális, szociális és politikai jelentőségét redukálja. Nem véletlen, hogy a kisajátítás az állami beavatkozást szabályozó 1995/73. törvény kihirdetése után huszonnégy évvel történt. Ez a politikai lépés súlyosan fenyegeti a vallásszabadságot.

– Vajon a rezsim a püspöki kar áprilisban kiadott pasztorális körlevelét szankcionálná?

– A Katolikus Egyház függetlensége és autonómiája mindig is zavarta a politikai berendezkedést. 1991 (az Etiópiától való függetlenség deklarálása – a szerk.) óta ez az egyetlen bátor intézmény, mely mer hangosan is megszólalni. A hatalom még most sem emésztette meg a 2014-ben kiadott, Mit tettél testvéreddel? című lelkipásztori körlevelet. (A tizennégy oldalas szöveg leleplezte a rendszer számtalan bűnét, valamint a nemzetközi közösség hallgatását – a szerk.) A kormányzat szeretné a Katolikus Egyházat ugyanúgy ellenőrzése és befolyása alá vonni, mint ahogyan ezt az eritreai ortodox tewahedo egyházzal tette. Világos, hogy a kórházak lefoglalása nem más, mint megtorló intézkedés.

– Az állam rendelkezik a kórházak működtetéséhez szükséges anyagi és emberi erőforrásokkal?

– A rezsim azokat a katonaság által ellenőrzött orvosokat alkalmazza, akik nem menekültek el az országból. Nincs eszközük arra, hogy megfelelő módon irányítsák a kórházakat. Az állami intézmények többsége rosszul működik: nincs elég gyógyszer és műszer, orvos és személyzet. A mi 29 intézményünk kisajátítása korszerű és kiváló állapotban lévő eszközökkel fogja gazdagítani ezeket.

– Vannak a Katolikus Egyháznak iskolái? S fenyegeti-e ezeket államosítás vagy bezárás?

– Igen, az Egyház több mint ötven iskolával, továbbá száz óvodával rendelkezik. Tartunk tőle, hogy az iskolákat is elkobozzák. Egyes régiókban a kormányzat már kérte, hogy akadályozzák meg a gyerekek beíratását a következő tanévre. Ez nyilvánvaló előjel. A károk nagyok lesznek, mivel a lakosság elveszíti a minőségi oktatást. Ma az ország állami iskolái nagyon szegények, hiányoznak a tanítók, mivel közülük sokan elmenekültek. Olyannyira nehéz a helyzet, hogy Indiából és Kenyából hoztak tanítókat. Az eritreai kormány csődben van: képtelen garantálni a jólétet, az alapvető jogokat, az igazságosságot. Ez az oka több százezer fiatal exodusának. Az eritreai kormány az eritreai nép drámájának előidézője.

A kormány 2001-ben minden független újságot megszüntetett, ezért felekezeti sajtó sem létezik. Az újságírók hallgatásra vannak kényszerítve. A bírságokon – az elnöki akarat alapján kinevezett vagy visszahívott – bírák döntését a párt vagy a hadsereg káderei befolyásolják. Nincs többé parlamentáris rendszer, nincs jogállam.

13 éve vették házi őrizetbe Abouna Antonios pátriárkát, mivel szembehelyezkedett az ortodox egyház ügyeibe történő állami beavatkozással. 2006-ban a fővárosban, Aszmarában a Szent Szinódus zárt ülése eretnekséggel vádolta, később püspökei kiközösítették őt.

Az állam védelme címén a rezsim minden 18. életévet betöltött férfit határozatlan idejű, embertelen körülmények között eltöltött katonai szolgálatra kötelez. Súlyos büntetéssel sújtják a „deviánsnak” titulált személyeket.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye/La Croix

Magyar Kurír

You have no rights to post comments