Negyvenezer éves település nyomaira bukkantak 3500 méteren

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. augusztus 10. szombat

Kevés levegő, erős UV-sugárzás, extrém hőmérséklet-ingadozások és művelhetetlen talaj: az élet a magashegységek szélsőséges körülményei között igencsak megterheli az emberi szervezetet. A kutatók emiatt sokáig úgy vélték, hogy az emberiség csupán nem olyan régen kezdett el 2500 méter feletti magasságban letelepedni. Az elmúlt évek régészeti felfedezései azonban azt mutatják, hogy a magashegyi területeken való letelepedés az eddig véltnél korábbra nyúlik vissza.

Etiópiában ugyanis a világ eddig ismert legkorábbi, több mint negyvenezer éves magashegyi „településének” a maradványait tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport, írja a swissinfo.ch-ra hivatkozva az MTI. A Science című folyóiratban is publikált eredmények szerint kőkorszaki vadászok lakhattak közel 3,5 ezer méteres magasságban.
Különböző régészeti anyagok radiometrikus kormeghatározása alapján ez a hely a legkorábbi magashegységi település a világon, amiről tudunk – mondta Götz Ossendorf, a Kölni Egyetem régésze az etiópiai felfedezésről. Ossendorf volt a kutatócsoport vezetője, a kutatásban pedig a kölnin kívül a Berni és a Marburgi Egyetem kutatói is részt vettek.
Az etiópiai Bale-hegységben található Fincha Habera nevű sziklás menedékhelyen kőkorszaki csontok és tűzrakóhelyek maradványait találták meg a tudósok, valamint olyan tárgyakat is, amiket alacsonyabb fekvésű helyekről hozhattak fel ide, írja a Scinexx.
A Berni Egyetem kutatói rekonstruálták a térség évezredekkel ezelőtti környezeti és éghajlati viszonyait. Ehhez kőzetmintákat gyűjtöttek a hegység völgyeiben lévő morénákból, majd elemezték őket, és meghatározták a korukat. A kutatók szerint a magaslati menedéket a 47 és 31 ezer évvel ezelőtti időszakban többen is lakhatták, az viszont nem egyértelmű, hogy tartósan éltek-e itt emberek a kőkorszakban.
A negyvenezer évvel ezelőtti vadászok obszidiánból készíthettek maguknak eszközöket, és óriási földikutyákon élhettek – sőt, ezeket valószínűleg meg is sütötték, ugyanis faszénmaradványok is a felszínre kerültek. Vízforrásnak pedig a gleccserek megolvadt vizeit használták, amiből viszont egy odalátogatónak nem látszik semmi: ezek a hegyek ma már jégmentesek.
A meglepő afrikai felfedezés nem csak azt mutatja meg, hogyan éltek sok ezer évvel ezelőtt az emberek, de azt is, milyen jól tudtak már akkor is alkalmazkodni a zordabb körülményekhez: „Ezek a nyomok és a velük való vizsgálat rendkívül jól mutatja azt, mennyire alkalmazkodóképes tud lenni az ember nem csak fizikailag, de kulturálisan és stratégiailag is az élőhelyéhez”, mondta Ossendorf.
(index.hu)

You have no rights to post comments