A görög ortodox egyház bevezette a meg nem született gyermekek napját

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. augusztus 03. szombat

A görög ortodox egyház szent szinódusa július 9-én bevezette a meg nem született gyermekek napját, amelyet a karácsonyt követő első vasárnap fognak tartani.

A kezdeményezés ötlete az „Engedj élni” mozgalomtól származik, amely örömét és háláját fejezte ki a döntés kapcsán. Az evangéliumhoz és az ortodox egyház hagyományához hű mozgalom a meg nem született gyermekek védelmére kötelezte el magát. Ezek a gyermekek ugyanis emberi személyek, akik Isten képét tükrözik.

A szinódus célja, hogy ez az emléknap járuljon hozzá az abortuszok megelőzéséhez és tudatosítsa Görögország demográfiai problémáját.

A várandósság művi megszakítása 1986 óta legális Görögországban, és a magzat 12 hetes koráig hajtható végre. Ez az időszak erőszak vagy vérfertőzés esetén meghosszabbítható a 19. hétig, ha pedig az anya fizikai, illetve mentális egészsége veszélyben van, az abortusz a várandósság végéig végrehajtható. Évente 150 ezer abortuszt végeznek a tízmillió lakosú Görögországban.

Görögország jelenleg súlyos demográfiai válságban van. A görög ortodox egyház 2017-es becslései szerint a lakosság a következő húsz évben közel egymillió fővel fog csökkenni. A válság gyökerét a család intézményének meggyengülésében, a jólétre törekvésben, az anyaszerep elismerésének csökkenésében, valamint a hitet sok helyen megfertőző relativizmus növekedésében látja a görög ortodox egyház.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments