Egy nap alatt 350 millió fát ültettek Etiópiában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. július 31. szerda

Etiópiában egyetlen nap alatt ültettek 350 millió fát annak az állami zöldprogramnak a részeként, amely keretében ezen a nyáron összesen 4 milliárd új fát terveznek azzal, hogy minden állampolgárt legalább 40 csemete elültetésére buzdítják – írja a Guardian.

Az akció célja, hogy a szárazság sújtotta ország fákkal vegye fel a harcot a klímaváltozás és az erdőirtások ellen. Az ENSZ adatai szerint a kétezres években az ország területének mindössze 4 százalékát borította erdő, míg egy évszázaddal korábban ez még 35 százalék volt. A fák nemcsak a szén-dioxid elnyelésével segítenek, de az elsivatagosodás és a talajromlás ellen is védenek, illetve többek között ételt, menedéket és faanyagot is szolgáltatnak.
A faültetések előrehaladásáról a nap folyamán Getahun Mekuria innovációs és technológiai miniszter számolt be Twitteren. A becslés szerint hétfő kora estére már 353 millió fával volt több az országban. Az akció idejére még a közintézmények is bezártak az országban, hogy a hivatalnokok is részt vehessenek a faültetésben.
Mellesleg ezzel Etiópia világrekordot állított fel: az egyetlen nap alatt ültetett legtöbb fa rekordját eddig India tartotta, ott 2016-ban ültettek 50 milliót.
(index.hu)

You have no rights to post comments