Fákat ültetnek az újszülött gyerekeknek, egyre zöldebb lesz a város

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. július 19. péntek

15 éve indult nagyszerű kezdeményezés Szobon, sok más magyar településen is szokássá vált: minden év nyarán fákat ültetnek az elmúlt egy évben született gyerekeknek, így egyre több fa díszíti a várost.

Minden nyáron van egy kis ünnepség Szobon, amikor a fákra szalagot tesznek az adott gyerek nevével és születési évszámával, így köszönti őket az önkormányzat a város közösségében. Először a Duna-partra kerültek az új fák, mostanra azonban ott már annyi összegyűlt, hogy szinte az egész terület zölddé vált.
"Szerintem ez egy szuper kezdeményezés. Egyrészt közösséget épít, másrészt egyre több fa lesz Szobon, aminek a jótékony hatása mind a környezetre, mind az emberek pszichés jóllétére köztudott. Tök jó lenne, ha minél több helyen lenne ilyen, vagy hasonló, legelsősorban természetesen a klímaváltozás miatt. Ahol fa van és nem beton, bizonyítottan alacsonyabb a hőmérséklet és jobb a levegő. De nem csak ezért. A fa jó. A fa szép. A fa megnyugtat. Árnyékot ad, és energiával tölt fel. Kell ezt még tovább bizonygatni? Ültessetek fákat!" - írta bejegyzésében Pereszlényi Erika.
A Szobi József Attila Művelődési Ház vezetőjétől, Paluch Anitától megtudtuk, hogy 2004 szeptemberében ültettek először fákat az újszülött lakosoknak, mert akkor tartották meg az első városnapokat. Szobon minden év júniúsában rendezik meg a városnapokat a László naphoz legközelebb eső hétvégén, mivel a város védőszentje Szent László. A faültetést a 2004-ben a települést vezető polgármester, Remitzky Zoltán kezdeményezte.
Azóta a városnapi rendezvények egyik hagyományos programja a városfák ültetése, felszalagozása. A szalagokon a gyermekek neve és születési ideje található, melyet a szülők kötnek fel a fákra. Van aki fent is hagyja a fán, van aki elteszi emlékbe mielőtt lekopna a felirat.
Az önkormányzat a korábbi években 25-30 fát ültetett, mostanában azonban már csak 20 körül mozog ez a szám. A hagyományt viszont nagyon szeretik a helyiek, hiszen a fák együtt cseperednek a gyerekekkel, akik büszkék a saját fájukra. A kis fabirtokosok családjainak többsége gondozza is a fát.
A nagyszerű közösségépítő és környezetvédelmi program nemcsak Szobon, de több magyarországi városban és faluban is szokássá vált, például Sződligeten, Ajkán, Fóton, Szigligeten, Siófokon, Erdőkertesen, Dunakeszin, Dabason, Martfűn, Miskolcon, Szentesen, Szokolyán, Békésszentandráson, Fertőhomokon, Bátaszéken, Deszken, Szajolban, Tompán és még jó néhány településen.
Van, ahol kicsit másképp él ez a hagyomány: Nagykovácsiban például saját táblákat is tesznek a fákra a gyerekek nevével és születési idejével, míg Kiskunfélegyházán a friss házasok kapnak fákat, Zebegényben pedig rózsákat ültetnek a kicsiknek.
(szeretlekmagyarorszag.hu)

You have no rights to post comments