Népességcsökkenés Európában és nálunk

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. július 12. péntek

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat összefoglalta az unió legaktuálisabb demográfiai adatait, hogy az egyes uniós tagállamoknak várhatóan mekkora lesz a népessége 2100-ben.

Az Eurostat adatai szerint az EU népessége 20,5 millió fővel, Magyarországé pedig 1,9 millió fővel csökken a következő 81 évben. Az unió egészének a népessége az előrejelzés szerint 2045-ig még folyamatosan növekszik, addigra a jelenlegi 513,4 millióról 525 millióra nő, onnantól viszont 55 év alatt 492,9 millióra csökken. Magyarországon viszont az Eurostat szerint nem lesz semmi növekedés, a népesség folyamatosan fogy majd a következő 81 évben.
Magyarország amúgy ezzel a népességcsökkenéssel nincs is a legrosszabbak között, ez a 19 százalék szinte semmi ahhoz képest, hogy mondjuk Olaszország 2100-ra elveszít 15,8 millió embert, a 2019-es népességének több mint negyedét. De Magyarországnál szintén rosszabbul jár az Eurostat előrejelzése szerint a hasonló népességű Portugália, amelynek népessége a jelenlegi 10,3 millióról 6,6 millióra apad, vagyis a portugál népesség 35,9 százaléka oda lesz.
De nem mindegyik ország népessége csökken, Svédországban például ötmillióval, Írországban pedig közel másfél millióval többen lesznek 2100-ben, mint most. Ausztriában pedig egymillió emberrel többen lesznek 81 év múlva, bár a növekedés az Eurostat szerint nem lesz folyamatos, 2049-50-ig meredeken emelkedik az osztrák népesség, aztán pedig beáll egy 9,8 milliós szintre. Vagyis 30 év múlva annyian élnek majd Ausztriában, mint most Magyarországon.
Az előrejelzés szerint a magyar és az osztrák népesség 2033-ra lesz  nagyjából ugyanakkora, 9,4-9,5 millió körül, utána a magyar tovább csökken, az osztrák pedig tovább nő.
A régióban is hasonlóak a trendek, mint Magyarországon, Szlovákiában 1,6 millióval, Romániában hatmillióval, Lengyelországban pedig több mint tízmillióval csökken majd a népesség 2100-ra. A visegrádi országok közül egyedül Csehország fogja elkerülni a népesség-apokalipszist az Eurostat szerint, a cseh népesség ugyanis az előrejelzés szerint kevesebb mint egymillió fővel csökken. Növekvő népességű ország viszont nincs a keleti tagállamok között.

(index.hu)

You have no rights to post comments