A párterapeuta tanácsai a boldog házassághoz

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. július 05. péntek

Winifred Rilley negyven éve él boldog házasságban, ráadásul párterapeutaként dolgozik szinte karrierje kezdete óta, így duplán hasznos ötletekkel láthatja el a szerelmeseket. A Bright Side oldalán legfontosabb tapasztalatait, tippjeit mondta el, melyeket, úgy véli, minden házaspárnak tudnia kellene: úgy gondolja, ezekkel lehet csak igazán hosszan tartó egy kapcsolat.

A szakértő szerint sokan elfeledkeznek arról, hogy a feleknek egyenlő partnerekként kell kezelniük egymást, és nem várhatnak el mindent a másiktól, hanem igenis szükség van kompromisszumokra. Emellett pedig azt is el kell fogadniuk, hogy különbözőek, eltérhetnek a vágyaik, igényeik, ezért nyitottnak kell lenniük, és közösen kell meghozniuk a döntéseiket, úgy, hogy az mindkettőjüknek megfeleljen. És persze, előfordul majd, hogy olyan dolgokat kell megtenniük a másikért, amiket ők nem akarnak teljes mértékben - de minden kapcsolatban szükség van arra, hogy a tagok néha-néha kölcsönösen hozzanak kisebb áldozatokat.
Szintén lényegesnek tartja, hogy vállalják a felelősséget a tetteikért, és kerüljék egymás hibáztatását, ez ugyanis az egyik leggyakoribb tényező, ami lassan, de biztosan rombolja szét a házasságokat. És van néhány apróság, amiről nem szabad megfeledkezni, ha valaki boldog kapcsolatra vágyik: ezek közé tartozik a megbocsátás, valamint az üdvözlő és a búcsúcsók is. Utóbbiak igen fontosak, és segítenek megőrizni a tüzet a kapcsolatban.

Másképp kell kezelni a vitákat
A párterapeuta kiemelte, hogy a viták a szerelem velejárói, teljesen természetesek, ezért nem csupán problémaként, hanem fejlődési lehetőségként tekinteni rájuk. Meg kell figyelni, mi okozza a legtöbb konfliktust, majd megtalálni a gond gyökerét. Mert sokszor csak több segítségre, támogatásra vagy figyelemre van szüksége az egyik félnek, és ez okozza a nézeteltéréseket. Ha pedig megvan a kiváltó tényező, meg kell próbálni megoldást találni rá.
Ha pedig igen intenzív veszekedés robban ki, a szakértő szerint érdemes megkérdezni a másikat, mi erről az egészről a véleménye. Ez az egyetlen kérdés ugyanis segít lehiggadni, és más szemszögből nézni az egész helyzetet. Ráadásul arra is lehetőséget ad, hogy valóban megbeszéljék a problémát, és ne csak vitázzanak rajta.
A párterapeuta azt is kiemelte, hogy teljesen természetes, ha a felek néha a szerelem helyett inkább utálatot, haragot éreznek: nincs ezzel semmi gond, és nem azt jelzi, hogy bajban van a kapcsolat. Ha az érzés a konfliktusok feloldódásával, rövid idő alatt elmúlik, akkor egyáltalán nem jelent problémát, hiszen mindenkivel előfordul hasonló.
Mindezek mellett pedig azt is tanácsolja a pároknak, hogy ne higgyék azt, hogy más házasságok tökéletesek, máshol nincsenek problémák, és ne foglalkozzanak a környezetükbe élők viszonyával, csakis a sajátjukra koncentráljanak. Használják ki a legapróbb közös pillanatokat is, és éljenek át, osszanak meg minél több élményt a másikkal. Ha a fentiekre odafigyelnek a szerelmesek, sokkal szorosabb, jobb lehet a kapcsolatuk, és megelőzhetik a szakítást.
(femina.hu)

You have no rights to post comments