Megduplázódott a Magyarországról külföldre örökbe adott gyerekek száma

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. június 29. szombat

Öt év alatt megduplázódott a Magyarországról külföldre örökbe adott gyerekek száma: a KSH legfrissebb adatai szerint 2018-ban 256 gyereket vittek el az országból.

Mivel tavaly összesen ezer gyereket fogadtak örökbe nálunk, minden negyedik örökbe adott gyerek külföldön talált új családra. A magyarázat szerint ezek olyan gyerekek, akik beragadtak a hazai rendszerbe, mert túl idősek (több mint felük 10 éves is elmúlt) és zömükben romák.
A külföldi örökbeadásnak azonban hosszú évtizedek múlva jelentkező buktatói is vannak - mondta el a Magyar Hangnak egy szakember, Székely Zsuzsanna, a Mózeskosár Egyesület alapítója, ami a legrégebbi magyar civil szervezet, amelyik az örökbefogadó magyar családok felkészítését végzi.
Székely pszichológus szakértőként sok nemzetközi örökbefogadásban dolgozott, ismeri a buktatókat. Szerinte ha egy országból sok gyereket adnak örökbe, az az ország szociális hálózatának a szégyene: Svédországban vente alig 2-3 örökbefogadás van, de Hollandiában is húsz alatti ez a szám.
(magyar hang, index.hu)

You have no rights to post comments