Hat tanács az állandó fáradtságérzet ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. június 16. vasárnap

Ahogy idősödünk, érezhetően egyre hamarabb kifáradunk, és a szívproblémák, a depresszió vagy más krónikus betegségek szintén igencsak leszívják az ember energiáit. Sokszor viszont a rossz szokások és a helytelen életmód van a jelenség hátterében. Dr. Marcelo Campos orvos a Harvard Medical School oszt meg néhány alapvető tanácsot, amelyek segítségével elkerülhetjük a krónikus fáradtságot és energiahiányt.

1. Mozogj rendszeresen!
A rendszeres testmozgás bármilyen életkorban gondoskodik róla, hogy fitt maradj és ne fáradj ki túlságosan hamar. A mozgás elősegíti az izomtömeg-növekedést és fokozza az adenozin-trifoszfát (ATP) molekula termelődését, ami a táplálékból származó energia raktározója és sejtjeink központi energiaforrása. Minél többet mozogsz, tested annál hasznosabban égeti el a táplálékot, vagyis több ATP keletkezik, emellett a rendszeres testmozgás az agy energiatermelését is fokozza.
Amikor a szakértő azt mondja, hogy érdemes heti öt alkalommal minimum fél órát edzeni, nem kell rögtön megerőltető sportolásra gondolni. Bármilyen egyszerűbb mozgás, például a lépcsőzés vagy egy kiadós séta is megteszi. Sőt, nem is kell feltétlenül egyben végigcsinálni, tarthatsz közben szünetet.

2. Ne stresszelj!
A túlzott stressz következtében megemelkedik a mellékvese által termelt kortizol hormon szintje. Ez elősegíti a gyulladások kialakulását, illetve gátolja az ATP termelődését. Különböző stresszoldó technikák, például a jóga, a meditáció, a tajcsi vagy a légzőgyakorlatok segíthetnek megnyugodni és elkerülni a folyamatos stresszelést. Már az is segít, ha napi tíz percet szánsz rá.

3. Táplálkozz megfelelően!
A hiányos táplálkozás szintén hozzájárulhat az állandó fáradtsághoz. Ha nem fogyasztasz kellő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, szervezeted nem képes elegendő ATP-t termelni. Ha túlzásba viszed a cukorban és adalékanyagokban gazdag feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, szintén könnyen károsodhat tested energiatermelő képessége. Törekedj a kiegyensúlyozott étrendre, fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, illetve fehérjében gazdag hús- és halételeket.

4. Aludd ki magad!
Egyértelmű, hogy az alváshiány okozhat folyamatos kimerültséget. Próbálj meg odafigyelni rá, hogy mindig ugyanabban az időben feküdj le és kelj föl, a szobában szüntess meg minden nemkívánatos zajt vagy egyéb zavaró hatást, és ügyelj rá, hogy sose legyen túlzottan meleg körülötted. Ha folyamatosan kialvatlannak érzed magad, konzultálj orvosoddal a tünetekről és az esetleges megoldásról.
5. Igyál eleget, de kerüld az üdítőket!
Ha nem iszol elegendő folyadékot, a szervezeted dehidratálódik, ami leszívja az energiáidat. A cukros üdítők gyakori fogyasztása ugyancsak fáradtságot okoz, a lefekvés előtti koffein- és alkoholfogyasztás pedig szintén káros. Igyál legalább napi másfél–két liter folyadékot, kerüld a szénsavas szódát és üdítőket, hat-nyolc órával lefekvés előtt pedig ne igyál kávét vagy szeszes italt.

6. Keresd mások társaságát!
A magány és elszigeteltség érzése gyakran depresszióhoz vezet, ami gyakorlatilag mindig energiahiányt okoz. Törekedj rá, hogy rendszeresen érintkezz másokkal, szervezz közös programokat ismerőseiddel, családtagjaiddal, vagy akár csak beszélgess heti egy-két alkalommal a szomszédokkal. A társasági élet különböző hormonokat szabadít fel az agyban, amelyek révén boldogabbnak érzed magad, és az energiaszinted is felugrik.
(divany.hu)

You have no rights to post comments