Könyörtelen világ: robot rúgja ki az alkalmazottakat az Amazonnál

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. május 30. csütörtök

A világcégnél mesterséges intelligencia figyeli a dolgozókat, és automatikusan búcsút mond azoknak, akik nem dolgoznak elég jól. Az Amazon a világ egyik legnagyobb online kereskedelemre, infotechnológiára és mesterséges intelligenciára szakosodott cége, a sokak által csak "Top 4"-ként emlegetett, globálisan vezető cég-elitklub egyik tagja (a másik három a Google, az Apple és a Facebook).

Az alkalmazottak teljesítményével kapcsolatos elvárások problémája már többször volt vizsgálat tárgya az Amazonnál. Most egy újabb per kapcsán egy megdöbbentő tény derült ki. A pert a cég egyik volt alkalmazottja indította a legfelsőbb amerikai munkaügyi bíróságnál, mert a kirúgását nem találta megalapozottnak, vagy inkább fairnek.
A volt alkalmazott szerint érdekvédelmi tevékenység miatt, mintegy „megtorlásként” mondtak fel neki – a cég nem ismeri el a szakszervezeteket –, míg az Amazon ügyvédje szerint a gyenge teljesítménye miatt váltak meg tőle.
Kiderült, hogy egy év alatt, 2017 augusztusa és 2018 szeptembere között csak a cég baltimore-i lerakatánál 300 alkalmazottat bocsátottak el ilyen alapon. Az ügy részleteit a The Verge hozta nyilvánosságra. Az elbocsátások számát egyébként maga a cég is megerősítette.
Az Amazon rendszere méri, hogy a dolgozó mennyi időre szakítja meg a munkáját. Néhány dolgozó már korábban elmondta a Verge-nek, hogy olyan nyomás nehezedik rájuk, hogy félnek szünetet tartani, még azért is, hogy kimenjenek vécére.
Az Amazonnál a 60 órás munkahét gyakorlatilag kötelezőnek tekinthető – vagy hat napon át dolgoznak 10 órát, vagy öt napig 12-őt –, nem ritka, hogy egy óra alatt több száz megrendelést csomagol valaki. A legnagyobb őrület az ünnepek, a Hálaadás és Karácsony körül van, amihez immár csatlakozott a Fekete Péntek vásárlási dömpingje is.
A légkörre jellemző, hogy a dolgozók többsége még akkor sem mer otthon maradni, ha az időjárási viszonyok miatt életveszélyes a közlekedés az utakon – írta a Business Insider. Mindeközben mesterséges intelligencia határozza meg, hogy mi a megfelelő teljesítmény, automatikusan figyelmeztetheti a dolgozót a „jobb” munkára, és ki is rúghatja mindenféle emberi közreműködés nélkül.
Ez utóbbival kapcsolatban az Amazon illetékesei azt állítják, hogy van lehetőség a rendszer felülbírálására, valamint azt is, hogy továbbképzést biztosítanak azok számára, akik nem felelnek meg a kívánalmaknak.
Persze az ember nem robot. Mindenkinek vannak jó és rossz napjai. Az Amazon rendszerének kritikusai szerint az emberi erőforrás előnye nem abban van, hogy futószalag-alkatrészként használják – erre már Charlie Chaplin is figyelmeztetett a maga kegyetlen humorával több, mint 80 évvel ezelőtt a Modern idők című filmben –, hanem abban, hogy kreatív, problémák megoldására képes

lényekké tudnak válni, ha lélegzetvételhez jutnak.
Ezzel együtt az Amazon mechanizmusai más területeken is működnek, például a csomagszállítóknál. A kamionsofőrök elmondták, hogy lakott területeken sem lassítanak, nem veszik figyelembe az útjelző táblákat, és menet közben, üvegbe pisilnek.
Csakhogy a cég forgalma még így is – vagy talán épp ezért – egyre növekszik, egyre több csomagot kell egyre gyorsabban kézbesíteni, így a probléma aligha oldódik meg egyhamar.
(szeretlekmagyarorszag.hu)

You have no rights to post comments