Nem akárhogyan várják az erdélyi kispapok Ferenc pápát

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. május 26. vasárnap

Ferenc pápa személyében először látogat katolikus egyházfő Erdélybe. A Szentatya június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói szabadtéri oltárnál. A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet növendékei május 25-én este a közösségi oldalukon tették közzé pápaváró meglepetésvideójukat.

A gyulafehérvári „Isteni Bölcsességről” elnevezett papnevelő intézet (Seminarium Incarnatae Sapientiae) növendékei a videóban köszöntik Ferenc pápát. Van, aki egy-egy szót, gondolatot mond a Szentatyáról, és nekünk, olvasóknak is üzen. A katolikus egyházfő apostoli küldetését az egyik papnövendék találóan így fogalmazza meg: „Ferenc pápában az tetszik, hogy nem az irodai bőrszékek, hanem az utcák embere.” A kispapok meglepetésvideójának legfőbb üzenete: derűs lélekkel, örömmel készülnek a Szentatya látogatására,  világgá kiáltva: „Nagyon várunk, Ferenc pápa!”

A szemininaristák azonban nem csak a meglepetésvideóval rukkoltak elő Ferenc pápára várva, már korábban is kifejezték elkötelezettségüket. Miután az apostoli utat hivatalosan is megerősítették, a kispapok vállalást tettek: minden szerdán a nap imáit, cselekedeteit, a reggeli közösségi szentmisét a Szentatya csíksomlyói látogatásáért ajánlják fel, hogy a találkozás valóban gyümölcsöző legyen egyházmegyéik számára.

Nagyböjtben a Készület című kiadványukban a szeminaristák a napi szentírási idézetekhez fűzött gondolatokkal segítették az olvasókat a húsvéti titok megünneplésére és a pápával való találkozásra.

A várakozás idejére az alábbi imádságot fogalmazták meg: „Szerető mennyei Atyánk, te választottad Ferenc pápát, hogy Szent Péter utódaként vezesse Anyaszentegyházunkat. Szentlelked kísérje találkozásunkat, hogy megerősítsen őseink hitében és erényeiben, bátorítson a kitartó reményben, megújítson az isteni és felebaráti szeretetben. Csíksomlyói Segítő Szűz Mária, könyörögj érettünk! Ámen.”

A Gyulafehérvári Papnevelő Intézetben a Nagyváradi, a Szatmári és a Temesvári Egyházmegyéből, valamint a Gyulafehérvári Főegyházmegyéből összesen negyvenkét növendék készül a papságra, valamint még hét növendék Erdély különböző plébániáin gyakorlati-pasztorális gyakorlatát tölti.

A szeminárium közösségi oldalára feltöltött videó ITT érhető el.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Papnevelő Intézet 

Magyar Kurír
(ki)

You have no rights to post comments