Ausztrál bennszülöttek nemzetközi segítséget kérnek a klímaváltozás miatt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. május 14. kedd

Egy ausztrál bennszülöttcsoport petícióval fordult az ENSZ-hez, mert szerintük az ausztrál kormány nem tesz eleget a klímaváltozás ellen, ami már a kultúrájukat veszélyezteti, írja az MTI. A nemzetközi szervezet most először kapott ilyen beadványt.

Ausztrália észak-keleti partjaihoz közel fekvő Torres-szoros szigetein élő őslakosok nyolcfős csoportjának jogi képviselői hétfőn Genfben az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához nyújtják be petíciójukat. Szerintük a kormány semmit sem tesz a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért, amivel emberi jogokat sértenek.
Az áradás minden évben egyre magasabb, elárasztja a házakat, földeket és a fontos kulturális helyszíneket. A tengerek emelkedő hőmérséklete elsorvasztja az egészséges tengeri környezetet a szigetek környékén a korallok kifehéredésével és az óceán elsavasodásával – fogalmazott a bennszülöttcsoport.
Kabay Tamu, az indítványozók egyike szerint a klímaváltozás hatásai a kultúrájukat és ősi szülőföldjüket veszélyezteti. A bennszülöttek szerint a kormánynak nincsenek irányelvei a széndioxid kibocsátás csökkentésére, amivel továbbra is a fosszilis tüzelőanyagokat felhasználó ipar érdekeit szolgálják ki.
A petíciót képviselő ügyvéd, Sophie Marjanac szerint a klímaváltozás alapvetően emberjogi kérdés. Az Ausztrália és Pápua-Új-Guinea között fekvő apró szigetek lakói azt akarják elérni, hogy Ausztrália 2050-ig csökkentse nullára a széndioxid-kibocsátást és adjon 14 millió amerikai dollárt védművek építésére, illetve más olyan intézkedésekre, amelyek lehetővé teszik, hogy az alacsonyan fekvő szigetek a jövőben is lakhatók maradjanak.
A ClientEarth, jogsegélyt kínáló jótékonysági szervezet szerint ez az első eset, hogy alacsonyan fekvő szigetek lakói jogi eljárást indítottak egy állam ellen, egyben az első olyan peres ügy, amelyet emberi jogi alapon indítottak Ausztrália ellen a klímaváltozás ügyében.
Ausztráliában tavaly decembertől idén februárig rekordokat megdöntő forróság és más romboló szélsőséges időjárási események történtek. Az országot sújtó sorozatos hőhullámok nagyon sok kárt okoztak; az utak nagy része megolvadt és tönkrement, az állatok tömegesen pusztultak el a melegtől, rekordokkal teli nyár annyira forró volt, hogy a gyümölcsök már a fákon megfőttek.
(index.hu)

You have no rights to post comments