Lángokban áll a párizsi Notre-Dame székesegyház

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. április 16. kedd

Teljesen beomlott a felújítás alatt álló Notre-Dame tetőszerkezete a hétfőn kiütött tűzben – jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség április 15-én. A tűzoltók megkezdték az oltást, közel ötszázan dolgoznak a lángok megfékezésén.

Emmanuel Macron köztársasági elnök és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.

Egyelőre nem tudni, miért csaptak fel a lángok. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

A műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a Notre-Dame-ot pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.


„Egy egész nemzet gyászol” – írta a Twitter közösségi oldalon a francia államfő hétfő este, miután nagy erejű tűz ütött ki a Notre-Dame-ban, és elpusztította a világhírű épület tetőszerkezetét.

Macron együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Hozzátette, mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja, ahogy a tűz martalékává válik egy részük.

Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.

„A legrosszabbat sikerült elkerülni, még ha a csatát teljesen nem is nyertük meg” – jelentette ki az este 11 után tartott sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia elnök, aki szerint borzasztó dráma zajlott le hétfőn este a Notre-Dame-nál. Mint mondta, még a következő órák is nehezek lesznek. Megköszönte a lángokkal küzdő közel ötszáz tűzoltó munkáját, és kijelentette: „Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot.” Ehhez a legnagyobb építészek segítségét kérik majd.

Párizs polgármestere, és a párizsi érsek is köszönetet mondott a tűzoltóknak.

A tűz következtében már összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya, és szemtanúkra hivatkozva hírügynökségek azt jelentették, hogy a tetőszerkezet legnagyobb része odaveszett.

A Notre-Dame a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel.

Egyelőre annyi biztos, hogy a huszártornyot díszítő szobrok túlélik a tűzvészt, ugyanis a felújítás keretében ezeket éppen múlt pénteken, április 12-én szállították el.  A 3 méter magas és mintegy 250 kilogramm súlyú szürkészöld színt öltött szobrokat – amelyek a tizenkét apostolt és a négy evangélistát ábrázolják – Périgueux városába szállították, ahol először megvizsgálják, majd teljesen felújítják őket. A tervek szerint  2022-ben kerültek volna vissza az eredeti helyükre, de oda már biztosan nem kerülnek.

 

* * *

Hogy éppen mi történik a Notre-Dame-mal, ITT élőben lehet követni. Arra kérjük olvasóinkat, mondjanak el egy fohászt a székesegyházért, az európai kereszténység egyik szimbóluma.

Forrás: MTI/Híradó.hu

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Az első beszámolók szerint döbbent csend és szórványos sírás jellemezte a környező utcákat, miután este 7 óra körül lángba borult és órákig égett a párizsi Notre-Dame-székesegyház. Az oltás alatt aztán többen csoportosan a templom felé térdeltek, közös imádságot tartottak és egyházi énekeket énekeltek.
A tömeg a mentésben részt vevő tűzoltókat hősként ünnepelte, miután sikerült megmenteni az épület főszerkezetét és a két tornyot is. Azonban a huszártorony ledőlt, és a tetőszerkezet kétharmada is megsemmisült.

(index.hu)

You have no rights to post comments