A rák megelőzésének 12 pontja

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. április 13. szombat

12 életmód-tanács az egészségesebb életért:

1. Dohányzás: amennyiben dohányzik, mielőbb szokjon le, ne fogyasszon semmiféle dohányterméket, valamint kerülje a passzív dohányzás okozta veszélyeket is! Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté.
2.Egészséges testsúly: tegyen arról, hogy egészséges testsúlya legyen, ne hízzon el.
3.Testmozgás: próbáljon minél többet mozogni, legyen minél aktívabb, ne töltsön túl sok időt ülő helyzetben.
4.Táplálkozás: egészséges ételeket fogyasszon, iktasson be étrendjébe sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Mértékkel fogyasszon cukros vagy túl zsíros ételeket. Kerülje a feldolgozott hústermékeket, mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú ételeket.
5.Alkohol: tartson mértéket az alkoholfogyasztásban, de az a legjobb, ha egyáltalán nem fogyaszt semmilyen alkoholt.
6.Napozás, UV-terhelés: óvakodjon a túlzásba vitt napozástól, a gyermekeket fokozottan óvja a napsugárzástól, valamint használjon naptejet; ne járjon szoláriumba.
7.Szennyező anyagok: kövesse a szükséges biztonsági előírásokat, és összességében is óvakodjon a rákkeltő anyagoktól (például azbeszt, benzol, levegőszennyezés stb.), függetlenül attól, hol is tartózkodik.
8.Sugárzás: tájékozódjon, hogy otthona, környezete nincs-e kitéve a természetes, magas radonsugárzásnak, és ha igen, törekedjen az állapot csökkentésére. Szellőztessen naponta.
9.Szoptatás: a kismamák a szoptatással együtt csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, éppen ezért, ha csak teheti, szoptassa kisbabáját.
10.Hormonterápia: a hormonpótló kezelések növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát, ezért csak korlátozottan alkalmazzon ilyeneket.
11.Védőoltások és fertőzések: gondoskodjon arról, hogy gyermekei részt vegyenek a következő oltási programokban: Hepatitis B, Humán papillomavírus.
12.Szűrés: az életkor előrehaladtával rendszeresen vegyen részt a különféle szűrőprogramokban, hiszen a korai felismeréssel egyenes arányban nőhet az adott kezelés sikeressége. A leggyakoribb szűrések a következők: vastagbélrák (férfiak és nők számára egyaránt javasolt), emlőrák és méhnyakrák (nők számára javasolt). Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére.
(divany.hu)

You have no rights to post comments