Egy jó példa: Békéltető lelkigyakorlat a Vatikánban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. április 11. csütörtök

Dél-Szudán legfelsőbb polgári és egyházi vezetői kétnapos lelkigyakorlaton vesznek részt a vatikáni Szent Márta-házban. Ferenc pápa április 11-én, csütörtökön intéz beszédet hozzájuk.

A két békéltető: Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi érsek

Justin Welby canterburyi anglikán érsek vetette fel, hogy szervezzenek lelkigyakorlatot a Vatikánban a dél-szudáni állami és egyházi vezetők részvételével. Ferenc pápa jóváhagyásával április 10-én kezdetét is vette a rendhagyó esemény.

Az állami szerveket a Dél-szudáni Köztársaság elnökségének tagjai képviselik, akik egy egyezmény értelmében május 12-én kezdik meg tevékenységüket. Közöttük van Salva Kiir Mayardit köztársasági elnök, valamint a jövendőbeli öt alelnök közül négyen: Riek Machar Teny Dhurgon, James Wani Igga, Taban Deng Gai és Rebecca Myandeng De Mabior – közölte még múlt héten Alessandro Gisotti megbízott szentszéki szóvivő. – Jelen van a dél-szudáni egyházak tanácsának nyolc tagja is. A lelkigyakorlatot John Baptist Odama, az ugandai Gulu érseke és Agbonkhianmeghe Orobator jezsuita szerzetes, az afrikai és madagaszkári szerzetesi főelöljárók konferenciájának elnöke vezeti.

Az ökumenikus és diplomáciai eseményt a vatikáni államtitkárság és a canterburyi anglikán érsek hivatala közösen szervezte. A lelkigyakorlat célja, hogy az Egyház részéről alkalmat kínáljon az elmélkedésre és az imára, valamint a találkozásra és a kiengesztelődésre a tisztelet és a bizalom lelkületében – azoknak a vezetőknek a számára, akiknek jelenleg az a küldetése és felelőssége, hogy a dél-szudáni nép jövőbeli békéjéért és jólétéért tevékenykedjenek.

A lelkigyakorlat csütörtökön délután Ferenc pápa beszédével zárul. Ezt követően a résztvevőknek átadnak egy bibliát Ferenc pápa és Justin Welby canterburyi anglikán érsek, valamint John Chalmers tiszteletes, a skóciai presbiteriánus egyház korábbi moderátora aláírásával. Ajándékba kapnak továbbá egy üzenetet, amelynek címe: „Keresd, ami egybeköt. Lépj túl azon, ami megoszt”. A békéért közös elkötelezettséget vállaló dél-szudáni vezetők végül áldásban részesülnek.

A Pew amerikai közvéleménykutató intézet 2010-es felmérése alapján a dél-szudáni lakosság 60,5%-a keresztény, közel 33%-a hagyományos afrikai vallások követője, a maradék néhány százalék többnyire muszlim.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Kiir és akkori helyettese, Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. Habár a szembenálló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, és harcok törtek ki a fővárosban, Jubában. Machar külföldre menekült. 2018 júliusában megállapodott a hatalommegosztásról a dél-szudáni kormány az ellenzéki vezetőkkel, köztük a Salva Kiir államfő volt helyettesét, Riek Machart támogató lázadókkal az ugandai fővárosban, Kampalában. Az egyezmény értelmében Kiir egyik alelnöke Riek Machar. A vatikáni lelkigyakorlaton mindkét fél részt vesz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments