Cantalamessa harmadik nagyböjti prédikációja a Vatikánban: A bálványimádás az élő Isten ellentéte

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. március 31. vasárnap

Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes nagyböjt harmadik hetében, március 29-én az Apostoli Palota Redemptoris Mater kápolnájában Ferenc pápa és a Pápai Ház tagjai számára tartott harmadik nagyböjti elmélkedésében továbbra is a megtérés szükségességéről elmélkedett.

A Pápai Ház szónoka tanítása bevezető részében a bálványimádás fájdalmas időszerűségére mutatott rá. Ma éppúgy van bálványimádás, hamis istenek imádata, mint a régi időkben, csak a nevüket változtatták meg – mondta Raniero Cantalamessa. – Ahogy egykor a próféták harcoltak ellene, hogy Isten népét az igaz Isten igaz ismeretére vezessék, ahogy Pál apostol küzdött Krisztus helyes megismeréséért, úgy ma is szükség van arra, hogy fellépjünk korunk „aranyborjúi” ellen.

A kapucinus szónok főként Pál apostol Rómaikhoz írt levelére hivatkozott, melyben a Népek apostola „Isten haragját említi azok istentelensége és gonoszsága fölött, akik Isten igazságát rosszindulatból elfojtják”. „Isten, művei alapján, megismerhetővé tette önmagát mindenki számára” és ők, „noha fölismerik az Istent, nem dicsőítik, s miközben bölcsességükkel kérkednek, a halhatatlan Isten dicsőségét fölcserélik halandó emberek, sőt madarak és négylábúak imádatával” (vö Róm 1,18–23). 

A mai legnagyobb kihívás az a magatartás mely úgy tesz„mintha nem lenne Isten”. A bálványimádásban – a szónok szerint – az ember nem fogadja el Istent, hanem maga csinál önmagának „istent”. Minden megfordul: az ember lesz Isten fazekasa, ő formálja meg saját tetszése szerint, a teremtéstörténet fordítottjaként: a teremtéssel Isten nekünk adta halhatatlan képmását, és éppen ezt cseréljük be az ember romlandó képmására. Ahogy Isten saját képére alkotta az embert, úgy most az ember a saját képére istent próbál teremteni. Természetesen saját vonásaival ruházza fel. Minthogy a bűn miatt az ember erőszakos, a harc Mars-istenét kovácsolja meg, s mert buja, Vénuszt is teremt magának. E bálványisten-teremtésben az ember voltaképpen saját magát vetíti bele az „istenébe” – összegezte tanítását Cantalamessa atya. – Ám az igaz Isten a helyén marad, a trónfosztás nem őt érinti, csak az ő torz képét.

A Pápa Ház szónoka kiemelte, hogy a keresztény ember számára követendő megoldás a megtérés, Dávid király őszinte bűnbánata nyomán: ne forduljon önmagába, ne nézze mindig a saját érdekeit, hanem egyenesedjen ki, ahogy Isten teremtette őt, és önimádata helyett kezdje el dicsőíteni a teremtő Istent! Álljon úgy, mint egy fa, melynek főgyökere mélyen a földbe fúródik, s ha ágait meg is kell metszeni időről időre, nem dől ki, hanem hajtást és termést hoz – mondta harmadik nagyböjti prédikációjában Raniero Cantalamessa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments