Mianmarból vásárolnak maguknak feleséget a kínai férfiak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. március 22. péntek

Az elmúlt évtizedek elhibázott kínai családpolitikája miatt a kutatók becsélése szerint 30-40 millió nő hiányzik a kínai társadalomból.  (Mivel csak egy gyereket lehetett vállalni, a fiút akaró szülők a lánymagzatokat abortálták)  Embercsempészek szállítanak mianmari nőket pénzért egyedülálló kínai férfiaknak a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet jelentése szerint.  A HRW szerint egy egész iparág épült ki arra, hogy kínai férfiak feleséget vehessenek maguknak. A jogvédő szervezet harminchét olyan mianmari nővel készített interjút, akik mind az embercsempészek áldozatai voltak, de sikerült visszaszökniük Mianmarba.  A harminchét megkérdezett nő közül hatot a saját rokonai adtak el.

A nők közül többeket elkábítottak az út előtt, másoknak azt mondták, hogy régi munkahelyük megszűnt, ezért kell távolabbra menniük. Az interjúalanyok közül többen arról számoltak be, hogy az őket megvásárló családok bezárták őket egy szobába, ahol a férjük rendszeresen megerőszakolta őket. Elbeszéléseik alapján a kínai családok számára igazából születendő gyerek volt fontos, nem a feleség. Voltak akiknek azt mondták, hogy egy gyermek születése után szabadon engedik őket. Néhány nő valószínűleg termékenység fokozó kezelést is kapott.
A fogvatartott nők közül néhányan segítséget kértek a kínai rendőrségtől, de a hatóságok nem áldozatként, hanem illegális bevándorlóként kezelték őket.
A Kacsini Függetlenségi Szervezet és a mianmari hadsereg összecsapásai miatt nagyon sokan küzdenek a szegénységgel. Mivel a férfiak közül sokan részt vesznek a harcokban, a nőknek kell a családjukat eltartani. A kínai férfiak körében különösen népszerűek lehetnek a vásárolt feleségek, mivel az 1979 és 2015 között érvényben lévő egykézés törvény miatt súlyosan elbillent a társadalomban a nők és férfiak aránya, ahogyan az HRW jelentésében is olvasható.
Az emberkereskedők áldozatainak pontos számát nehéz megbecsülni. a mianmari emberi jogi bizottság szerint 2017-ben 226 nőt csempésztek Kínába. A mianmari népjóléti hivatal évente megközelítőleg 200 olyan, Kínából visszajutó nőnek nyújt segítséget, akik leánykereskedelem áldozatává váltak. A HRW szerint azonban az áldozatok tényleges száma ennél sokkal magasabb is lehet.
Korábban az amerikai Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health és a thaiföldi Kachin Women's Association Thailand (KWAT) közös tanulmánya foglalkozott a mianmari emberkereskedelemmel.
(index.hu)

You have no rights to post comments