Megsemmisítették a zaklató papokról készült aktákat egy bíboros szerint

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. február 25. hétfő

Megsemmisítették azokat az aktákat, amelyek a gyerekeket molesztáló katolikus papok ügyeiről készültek – ezt mondta a Vatikánban a témáról tartott rendkívüli konferencián Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke.

Gyakorlatilag megtiporták az áldozatok jogait – mondta a BBC beszámolója szerint az egybegyűlteknek a német bíboros, aki tagja Ferenc pápa kilenc tagú tanácsadói testületének. Szerinte azzal, hogy megsemmisültek a vádakról készült akták, ha születtek egyáltalán, az egyház szándékosan nem tartotta be a saját szabályait. „Az elkövetők helyett az áldozatok bűnhődtek és lettek hallgatásra kényszerítve.”
Marx azt mondta az egybegyűlteknek, hogy a katolikus egyháznak nyíltabban kell kezelnie a zaklatási vádakat, mert „nem az átláthatóság árt az egyháznak, hanem a zaklatási ügyek, a titkolózás és az ügyek eltussolása”.
A bíboros pénteken az áldozatokat képviselő Ending Clergy Abuse nevű szervezet képviselőivel találkozott, miközben a Vatikán előtt több száz áldozat tüntetett azért, hogy az egyház vezessen be zéró toleranciát a szexuális zaklatással szemben.
A pápa által összehívott, kifejezetten a katolikus klérust érintő zaklatási ügyekről szóló négy napos találkozón 190 püspök vett részt a világ minden tájáról.
(index.hu)

You have no rights to post comments