A YouTube szaporítja a laposföld-hívőket (is)

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. február 20. szerda

Immár egy kutatás eredményei is megerősítik azt, amit mindenki sejthetett: az összeesküvés-elméletek rajongói (és közülük is konkrétan a lapos Földben hívők) szinte kivétel nélkül a YouTube hatására világosodnak meg. Sokan egyik napról a másikra meggyőződnek a legprimitívebb fantazmagóriák igazságáról is, miután megnéztek egy-egy közepesen profi filmet a videómegosztón.

Asheley Landum, a Texasi Műszaki Egyetem pszichológusa valószínűleg remekül szórakozott, miközben két évvel ezelőtt részt vett a laposföldesek denveri konferenciáján. Okulni ment oda, de nem pont abban az értelemben, ahogy a szervezők képzelték. Arra volt kíváncsi, hogy mi győzte meg a résztvevőket arról, amiről már az ókori görög tudósok is tudták, hogy hülyeség.
Harminc résztvevővel készített interjúkat szellem fejlődésük folyamatáról, és ezekből teljesen egyöntetű mintázat rajzolódott ki: 29 válaszoló arról vallott, hogy két éve még gömbölyűföld-hívők voltak, amíg nem néztek meg pár összeesküvés-elméletes videót a YouTube-on.
Az egyetlen ember, aki nem ezt válaszolta, az a lányával és annak férjével jött a konferenciára, akik látták ezeket a videókat a YouTube-on, és meséltek róluk neki. A válaszokból az is kiderült, hogy a legtöbb beavatott nem túl válogatós a konspirációs teóriák tekintetében, mindent nagy érdeklődéssel fogyasztanak, ami szembejön a videómegosztón, a szeptember 11-i terrortámadások „alternatív” magyarázataitól a Sandy Hook iskolai vérengzésen át az örök klasszikus holdra szállásig. Ezeket nagyon keresniük sem kell, hiszen (legalábbis az ajánlóalgoritmus ígért ráncfelvarrásáig) a YouTube automatikusan dobja föl egy videó befejeződése után a hasonszőrű filmecskéket.
Voltak olyan résztvevők, akik kezdetben csak azért nézték meg a videókat, hogy maguk is megtapasztalják, hogy mekkora őrültségek, de aztán berántotta őket az örvény a szellemi mélységekbe. Landum szerint a legsikeresebb lapos földes videók azok, amelyek egyszerre sokféle „érveléssel” operálnak, így a Bibliát szó szerint értelmezőktől a mindenben kormányzati összeesküvést látókig
a legkülönfélébb holdkórosok is megtalálhatják bennük azt, ami legkedvesebb a szívüknek.
Landum eredményeit a Science-et is kiadó American Association for the Advancement of Science washingtoni konferenciáján adta elő. Elmondta, hogy miközben a YouTube tele van hasznos videókkal, az ajánlóprogram könnyen zsákutcába viheti a felhasználót:
Az algoritmus működése folytán hamar kátyúban találhatja magát az ember, hiszen folyamatosan újabb és újabb információkkal szembesül, amelyekre egyre fogékonyabbá válik. Önmagában a Föld laposságába vetett hit nem feltétlenül káros. Csakhogy ez gyakran párosul az intézmények és a hatóságok iránti általános bizalmatlansággal. Azt akarjuk, hogy az emberek kritikusan álljanak az eléjük tárt ismeretekhez, de azért ebben is egészséges egyensúlyt kell tartani.
Forrás: Guardian
(index.hu)

You have no rights to post comments