Globális katasztrófára figyelmeztetnek a pusztuló rovarok

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. február 15. péntek

Kihalás felé tartanak a rovarok, és emiatt összeomolhatnak a világ ökoszisztémái - erre a nem túl szívmelengető megállapításra jutott egy tanulmány, amely elsőként elemzi a globális helyzetet. Ezek a főbb eredmények:

- a rovarfajok 40 százalékának csökken az egyedszáma
- egyharmaduk veszélyeztetett
- nyolcszor gyorsabban pusztulnak, mint az emlősök, a madarak és hüllők
- évente 2,5 százalékkal csökken a rovarok össztömege, és ez alapján egy évszázadon belül eltűnhetnek
Sokan azt mondják, hogy javában tart a Földön a hatodik nagy kihalási hullám, a vizsgálatok többsége azonban a nagyobb állatokkal foglalkozik, mert azokat könnyebb tanulmányozni. A rovarok sokkal nagyobb részét teszik ki a földi ökoszisztémának - a megállíthatatlanul gyarapodó számú emberiségnél is 17-szer nagyobb tömeget képviselnek.
Így pusztulnak a rovarok rendjei:
Minden rovar: -41%
Tegzesek: -68%
Pillangók: -53%
Bogarak: -49%
Méhek: - 46%
Kérészek: -37%
Szitakötők: -37%
Álkérészek: -35%
Legyek: -25%
Arra figyelmeztetnek a kutatók, hogy a tápanyagtermelés módjain kell sürgősen változtatni, ha el akarjuk kerülni a rovarok kipusztulását. Az intenzív agráripar, a rovarirtó szerek használata érthető módon árt a rovaroknak, ahogy az élőhelyek sokszínűségének csökkenése, pusztulása is károsan hat. 
Egyben biztosak lehetünk: a rovarok pusztulásának katasztrofális következményei vannak. Ezzel ugyanis együtt jár a velük táplálkozó madarak, a hüllők, a halak és az emlősök pusztulása. Ez viszont csak a klímaváltozásban olvadozó jéghegy csúcsa. A méhek nélkül egy rakás növényfaj nem lesz beporozva, és azok termesztése nehezebbé válik, így az emberiség igazából a saját agráriparát is taccsra vágja, ha nem törődik a rovarokkal. Emellett a rovarok újrahasznosítanak tápanyagokat, kordában tartják a kártevőket, egészségesebbé teszik a talajt, az emberiség nem létezhet nélkülük.  
(The Guardian, index.hu)

You have no rights to post comments