Sako káld pátriárka: Egymillió keresztény hagyta el Irakot az elmúlt években

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. február 01. péntek

Az elmúlt években az iraki lakosság migrációs hullámával mintegy egymillió őslakos keresztény hagyta el Irakot. Louis Raphaël Sako káld pátriárka a megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából, január 31-én közzétett üzenetében számolt be erről.

A pátriárka röviden ismertette azokat az eseményeket, amelyek meghatározták főpásztori szolgálatának éveit, számba véve mindazokat a problémákat, nehézségeket, kezdeményezéseket és reményeket, amelyek az iraki káld katolikus közösség életét kísérték.

A káld egyház vezetője a súlyos helyzetek közül kiemelte a keresztény lakosság elmenekülését az Iszlám Állam dzsihadistái által meghódított Moszulból és Ninivei-síkságról, valamint a több tízezer menekült lelkipásztori és anyagi ellátásának nehézségeit, ami már több mint három éve jelent problémát. A pátriárka üzenetében utalt a Krisztus-hívők elleni gyűlöletkeltő kampányokra és erőszakra, a Bagdadban és más iraki városokban nyilvántartott keresztény otthonok elkobzására is, valamint a problematikus viszonyra „egyes keresztény politikusokkal, akik személyes érdekeiket a keresztény közösség érdeke fölé helyezik”.

Ami a pozitív fejleményeket illeti, Sako pátriárka megemlítette a káld egyház finanszírozásának megteremtését, a liturgia megújítását, a Káld Szövetség (Chaldean League) megalapítását, valamint a vallásközi párbeszéd bizottság létrehozását, mely a keresztények, síiták, szunniták, mandeusok és jazidik közötti dialógust szolgálja, hogy ellensúlyozzák a szélsőségek térnyerését.

A Ferenc pápa által bíborossá kreált Louis Raphaël Sako hangsúlyozta: a patriarkátust főleg olyan emberek támadják, akik „nem tudják elfogadni, hogy az elmúlt hat év során felmerülő nehézségek ellenére a káld egyház »újjászületett«, és kiemelkedő szerepet tölt be mind helyi, mind globális szinten”.

Forrás: Fides

Fotó: Saintadday.com

Magyar Kurír
(szi)

You have no rights to post comments