Tényleg silányabb élelmiszert kapnak a kelet-európaiak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. január 31. csütörtök

Az Európai Bizottság (EB) Közös Kutató Központja által elvégzett tesztek előzetes eredményei alapján tényleg rosszabb minőségű élelmiszert kapnak azonos márkanévvel és csomagolással a kelet-európai tagállamok vásárlói. A termékek egyharmada bukott meg a teszteken.

A magyar kormány 2017-ben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelentésére alapozva kezdett harcba a nemzetközi élelmiszeripari gyártók vélt kettős mércéje ellen. A szervezet mintegy 100 termék mintáit vizsgálták a szakemberek, és kiderült, hogy a multik nagy arányban gyártanak silányabb minőségű termékeket Magyarországon, illetve szállítanak Magyarországra, mint a nyugati tagállamokba.
Az Európai Bizottság (EB) Közös Kutató Központja által elvégzett tesztek előzetes eredményei pedig arra jutottak, hogy a mostanáig vizsgált 64 azonos márkájú és címkéjű termék közül húsznál tapasztalható, hogy különböznek egymástól - számolt be Vera Jourová fogyasztóvédelemért is felelős biztos az EU mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli ülésén a Népszava szerint. A kutatók jelenleg 19 tagállamból származó 140 termék összehasonlító vizsgálatán dolgoznak.
A soros román EU-elnökség már jelezte, hogy a jogszabály módosításáról februárban szeretné megkezdeni az egyeztetéseket az Európai Parlamenttel. Azonban a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv beígért szigorítása megbukhat az Európai Parlament ellenállásán a lap szerint.
(napi.hu)

You have no rights to post comments