Az új magyar erdőtörvény segíti az erdőirtást

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. január 30. szerda

Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman az erdőtörvény 2017-es módosítása miatt. A törvény ugyanis háttérbe szorítja a természetvédelmi célokat, viszont tág teret enged az erdőgazdálkodásnak.

 Több országos természetvédelmi szervezet beadványa alapján Bándi Gyula biztoshelyettes, a jövő nemzedékek szószólója megállapította, hogy az erdőtörvény csökkenti a védett és Natura 2000 területen álló erdőkre vonatkozó természetvédelmi korlátozásokat.
- A természetvédelem "látszólagos elsődlegessége" mellett megengedik a gazdasági érdek tényleges érvényesítését és csökkentik a helyi védett természeti területek védettségi szintjét, alapjaiban változtatják meg a védelem eljárási garanciáit.
- Az uniós jog által meghatározott Natura 2000 fogalmától eltérő módon leszűkítik az e hálózathoz tartozó erdők védelmét.

- Korlátozzák a természeti értékek védelmét.
Mindezek miatt a biztos indítványában kezdeményezte az erdőtörvény azon bekezdéseinek megsemmisítését, amelyek új rendelkezéseket bevezetve csökkentették a védelmi szintet, vagy amelyek módosítással nem helyrehozhatók; valamint indítványozta a módosított, hatályos szöveg egyes részeinek törlését.

(index.hu)

You have no rights to post comments