Henryk Hoser pápai megbízott: Kibővítik a međugorjei kegyhelyet

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. január 19. szombat

Már ott vannak az építészek, elkezdődtek a Mária-kegyhely kibővítésének munkálatai, hogy több zarándokot fogadhassanak minden évszakban.


Henryk Hoser érsek, a međugorjei plébánia Ferenc pápa által kinevezett állandó apostoli vizitátora bejelentette, hogy kibővítik a kegyhelyet a bosznia-hercegovinai városkában, ahol 1981-ben hat gyermeknek megjelent Szűz Mária. 

A Vecernji.hr hírportálnak adott interjúban Hoser érsek hangsúlyozta: „Međugorje mellett fontos érvek a statisztikák… Azt látjuk, hogy növekszik a zarándokok száma, akik hazatérve mindent megtesznek azért, hogy abban a szellemben éljenek, amit Međugorjéban fedeztek fel. Úgy tűnik nekem, hogy a világon több ember tudja, hogy hol van Međugorje, mint azt, hogy hol van az ország fővárosa.”

Évente 2-2,5 millió zarándok érkezik a jelenések helyére az egész világból: azért döntöttek a kibővítés mellett, hogy jobb körülmények között fogadhassák a vendégeket. „A tervek szerint nagyobbak lesznek a liturgikus szertartások terei, és az időjárási viszonyokhoz is alkalmazkodnak: nyáron hűvös lesz, télen meleg. A nyitott tér, a szabadtéri oltár előtti hely nem védi meg a szertartásokon részt vevő embereket az időjárás viszontagságaitól. Terveink szerint egy kápolna is épül” – ismertette az apostoli vizitátor.

* * * 

Ferenc pápa 2017. február 11-én nevezte ki különleges küldöttévé Henryk Hosert, a varsó-pragai egyházmegye főpásztorát a međugorjei Mária-kegyhelyre. 2018. május 31-én pedig a međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátorának nevezte ki „ad nutum Sanctae Sedis”, vagyis a Szentszék szolgálatára. „Az apostoli vizitátor feladatköre a međugorjei plébániai közösség stabil és állandó lelkipásztori ellátásának biztosítására terjed ki, valamint azoknak a híveknek a kísérésére, akik zarándokként érkeznek a városba, és akik felé különleges figyelemmel kell fordulni” – közölte a vatikáni sajtószolgálat. 

Forrás: Aleteia

Fotó: Aleteia; Papaboys

Magyar Kurír
(tzs)