Berszán Lajos, a gyimesi csángók papja a pápalátogatásról: Ne zavarják a híveket a sátáni hangok!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. január 17. csütörtök

Ferenc pápa romániai apostoli útjának részeként június 1-jén a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is ellátogat, és szabadtéri szentmisét mutat be a két Somlyó-hegy közötti nyeregben. A pápalátogatásról Berszán Lajost, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet római katolikus iskola alapítóját kérdeztük.

– Lajos atya, hogyan fogadta Ön és a gyimesi csángók a pápa csíksomlyói látogatásának a hírét?

– Lelkesen, örvendtünk, mert rég vártuk, hogy kegyhelyünkre ellátogasson a Szentatya. Úgy tudjuk, hogy ő is óhajtotta, hogy ezen az útján Csíksomlyót is felkeresse.

– Talán még korai, hogy erről bővebben beszéljünk, de hogyan készülnek az eseményre?

– Teljes iskolánk, az Árpád-házi Szent Erzsébet Általános Iskola és Gimnázium, diákok és tanárok, 380-an mindannyian ott leszünk. Imádsággal készülünk elsősorban, hogy igazán gyümölcsőző legyen ez a különleges alkalom. Emellett pedig várjuk az egyházmegyei központtól az útmutatást, hogy mit kell tennünk, hogy méltóképpen fogadjuk Szent Péter utódát, és utána lelkileg gazdagodva térhessen mindenki haza, és még jobban tudjuk szeretni Csíksomlyót, mert Krisztus Urunk földi helytartója megáldotta ezt a helyet, és imájával megszentelte.

Amikor szentté avatott pápánk, II. János Pál 1991-ben Magyarországra látogatott, csak innen, Gyimesfelsőlokról három autóbusznyi csapattal mentünk, én még mint plébános. Most az iskola lelkivezetője vagyok, de biztos, hogy a plébánia is megszervezi, hogy a harminc kilométerre lévő Csíksomlyón, aki menni tud – és nem betegágyban fekszik, vagy nem kell a házat őrizze –, az mind ott legyen.

– Ferenc pápa sokszor hangsúlyozza, hogy Jézus a periférián élőkhöz jött el. Mit jelent a gyimesieknek, az egykori határvidék lakóinak, hogy a Szentatya felkeresi a kisebbségben élő magyarok kegyhelyét? 

– Ez azt kívánja tőlünk, hogy kegyelmi méltósággal képviseljük nemzetünket és sorsunkat a pápa előtt. Gondolok például arra – és hiszem, hogy így lesz –, hogy amikor vége lesz a találkozásnak, akkor a szemetesek nem fognak tonnaszámra hulladékot gyűjteni, hanem teljesen tisztán hagyjuk azt a szent helyet, ahol már hosszú évek óta elvégezzük a búcsús szentmisét, és mindig is hatalmas tömeg gyűlt össze. Azonkívül zengeni fog az imádság és az ének a lelkek mélyéről.

Az Úr Jézus Krisztus azt mondta az első pápának, Péternek: A sátán kikért, hogy megrostáljon, de én imádkoztam érted, hogy te egykor megtérve megerősítsd testvéreidet is. Most is hallható, hogy megszólalt egy-két sátáni, károgó hang is, de a pápa az Úr Jézus oltalma alatt fog közénk jönni. Mi is imádkozunk érte, mert az a fontos, hogy megerősítse testvéreit. Úgyhogy ne zavarja a kedves híveket, hogyha disszonáns hangok is megszólalnak – erre az Úr Jézus is számított, és megjövendölte, hogy Pétert is meg fogja a sátán kísérteni, de erőt ad majd a testvéreinek is. A pápa azért jön közénk, mert meg akar erősíteni minket, s mi meg akarunk erősödni a hitünkben.

Fotó: Thaler Tamás/Wikipédia

Agonás Szonja/Magyar Kurír

You have no rights to post comments