Mi van a Föld mágneses pólusával?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. január 14. hétfő

A Föld mágneses mezejének északi sarka olyan gyors tempóban tolódik el, és a kutatók tanácstalanok a jelenséggel kapcsolatban. A mágneses mező változása miatt a globális navigációs rendszereket is át kellett kalibrálni, hogy pontosak maradjanak, írja az Independent.

A nemzetközileg használt tájékozódási rendszer adatainak felülvizsgálatára azért volt szükség, mert egy váratlan geomágneses hullám okozott eltérést 2016-ban, Dél-Amerika földkérge alatt, valamint az elmúlt 40 évben az északi pólus egyre gyorsabb ütemben tolódik el Szibéria felé.
A jelenkori tájékozódásunk a mágneses mező alapján történik, ezen alapszik a nemzetközi repülők és hajók útvonala, a Google Maps és az okostelefonok iránytűje is. Emiatt a kutatók 5 évente  időközönként áttekinti az adatokat, hogy az északi pólus, amihez mindent igazít az emberiség, pontosan merre található. Legutóbb 2015-ben volt ilyen átkalibrálás, azonban most nem tudtak 2020-ig várni az új adatok felvitelével, mivel ennél gyorsabban alakult át a mágneses mező.
A Földet egy olyan mágneses tér veszi körbe, ami megvédi a bolygót és a rajta létező életet a napszél és a világűr sugárzásának káros hatásaitól. A mező keletkezéséhez szükséges folyamat kb. 3000 kilométerre a földfelszín alatt zajlik, itt kavarog az olvadt vasból és nikkelből álló külső mag. A kutatások szerint a mágneses mező mintegy 94 százalékát adja ez a dinamó-mechanizmusnak is nevezett jelenség, a maradékot pedig részben a Földet körülvevő elektromos áramlatok, illetve a földkéreg külső rétegében, a litoszférában található mágneses kőzetek adják.
(index.hu)

You have no rights to post comments