Rómában ismét megnyitották a Szent Kallixtusz-templomot a hajléktalanok számára

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. január 06. vasárnap

A Pápai Alamizsnahivatal a januári hidegben még több hálózsákot oszt ki, több helyet alakítottak ki az Irgalmasság ajándéka elnevezésű szállón és megnyitották a Szent Kallixtusz-templomot a hajléktalanok számára.

A Pápai Alamizsnahivatal tevékenysége a téli hidegben még intenzívebbé vált, nem érte őket váratlanul a Rómába hirtelen beköszöntő fagy. Kétszer annyi hálózsákot osztottak ki a szegények és hajléktalanok között, mint az enyhébb hetekben, és a férőhelyek számát is megemelték a Vatikántól néhány lépésre, a Via dei Penitenzierin található hajléktalanszállón, amelyet 2015 októberében Ferenc pápa áldott meg. A Szeretet Misszionáriusai három szerzetesnővére működteti a házat két önkéntes segítségével, akik korábban hajléktalanként éltek. 

A Trastevere negyedben megnyitották a Szent Kallixtusz-templomot, amely a Vatikán területén kívül áll, de a Szentszék tulajdonában van. A Sant’Egidio közösség kapta meg használatra a templomot, ők segítik az ott elszállásolt, mintegy harminc hajléktalant is. A vendégek a Dandolo úton található ingyenkonyhán kapnak vacsorát. 

Nem messze innen található a Genti di pace elnevezésű központ, ahol a pápa mosodája működik: a Pápai Alamizsnahivatal hívta életre a Sant’Egidio közösséggel együttműködve, és önkéntesek segítségével mossák, szárítják és vasalják azoknak a ruháit és ágyneműit, akik egyéb módon nem tudják ezeket kitisztíttatni. 

A Santa Maria Immacolata all’Esquilino templomban, Konrad Krajewski címtemplomában hetente kétszer meleg ételt adnak a fedél nélkülieknek. A pápai szeretetszolgálat Róma vasúti pályaudvarain is visz ételt a hajléktalanoknak. Krajewski érsek még a kutyáikra is gondolt: a Szuverén Máltai Lovagrend és egy állatkórház segítségével minden hónap harmadik vasárnapján ingyen állatorvosi ellátásban részesítik őket.

Forrás: Vatican Insider

Magyar Kurír
(tzs)

You have no rights to post comments