Az olasz papok tényleg kinyitják a templomokat a menekültek előtt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. december 10. hétfő

Belpolitikai konfliktushoz vezetett Olaszországban, hogy a Vatikán és az olasz belügyminiszter egészen máshogy látják a menekültekkel kapcsolatos tennivalókat. Mindez nem csak egy elméleti vita, az olasz egyház eddig 25 ezer menekülten segített.
Az olasz papok megdöbbentek hazájuk politikai vezetőinek embertelenségén és hajlandóak megnyitni minden egyes olasz templomot, hogy fedél alá kerülhessenek a bevándorlókat fogadó központokból éppen télen utcára dobott emberek.

Mint abrit Guardian írja, a Matteo Salvini olasz szélsőjobboldali belügyminiszterről elnevezett rendelet szerint a humanitárius központokból tömegesen tehetők utcára azok a menekültek, akik nem kaptak menekültstátuszt. Az olasz belügyminisztérium szerint közel 40 ezer emberre vonatkozik a Salvini-rendelet. Mint a cikk írja, a katolikus egyház a szavazás után azonnal tiltakozott ez ellen és a tettek mezejére lépett.

Az emberekre figyelünk
A Vatikán álláspontja világos” - mondta Pietro Parolin, a Vatikán államtitkára. A 63 éves neves egyháztudós szerint "nem hagyunk embereket az utcán. A szolidaritásnak érvényesülnie kell, mindig az emberekre és az ő jogaikra kell elsősorban figyelni.”
Az olasz egyházi személyek nem csak szónokoltak, de azonnal a tettek mezejére is léptek, és emberségből jelesre vizsgáztak. December elején például 50 ember kapott kiutasító levelet a szicíliai Mineo befogadó központban, amely a legnagyobb ilyen európai tábor a görögországi Moria után. Calogero Peri, Caltagirone püspöke azonnal 40 ágyat biztosított a püspökség tulajdonában álló létesítményekben, és mint a püspök rögzítette, nem politikai okokból, hanem emberségből lépett.
"Olaszországban bűncselekmény, ha valaki kidobja a kutyáját télen az utcára, de nem bűncselekmény, ha ezt  emberekkel teszik, sőt ez az állami rendelet."
Nem ez volt az első eset, amikor az egyház szembeszállt Salvini intézkedéseivel. A nyáron a belügyminiszter egy hétig nem engedett eritreai menekülteket leszállni az Ubaldo Diciotti hajó fedélzetéről. Akkor is egy templomi közösség anyagi segítségével oldódott meg a helyzet.
Az olaszországi római katolikus egyház 2017 óta 25 ezer bevándorlót fogadott be a létesítményeibe, közülük 2700 menedékkérő befogadását közvetlenül a Vatikán finanszírozott.

(index.hu)

 

You have no rights to post comments