Az érzelmi érettség összetevői

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. december 07. péntek

Az érzelmi érettség nyolc lehetséges összetevőjét mutatjuk be. Mennyiben jellemző ez rád vagy a körülötted élőkre?

1. Képes vagy kontrollálni magad
Nem jössz ki könnyen a sodrodból, nem esel a másiknak, nincsenek dühkitöréseid. Ha nem értetek egyet valamiben, akkor is megválogatod a szavaidat, nem használsz bántalmazó nyelvezetet. Még ha tudod is, hogy mely mondatokkal sérthetnéd meg nagyon a másikat, ezeket a leghevesebb vitában sem vágod a fejéhez. Vannak eszközeid arra, hogy a felmerülő konfliktusokat egymással együttműködve, konstruktívan oldjátok meg.

2. Tudod, hogy ki vagy, és mersz sebezhető lenni
Ha tisztán látod önmagadat, kialakult identitással és énhatárokkal rendelkezel, sokkal könnyebben engedsz majd közel másokat magadhoz. Az önmagadba és a másokba vetett bizalom összefügg. Ha megnyílsz a partnerednek, felületet adsz a sebezhetőségre, de esélyt is, hogy kapcsolódni tudjatok. Ez pedig elengedhetetlen az intimitás és a kötődés kiépítésében.

3. Empatikus tudsz lenni
Ha a másik hozzád fordul aggodalmaival, szükségleteivel, megérted őt. Nem vonod kétségbe az érzéseit. Akkor is elismered azok jogosságát, ha te épp máshogy élted meg a szóban forgó élményt. Értékeled azt, hogy a másik megosztja veled a szorongásait, a dilemmáit, az emlékeit. Sokszor nem is tanácsot adsz neki, hanem türelemmel végighallgatod: szeretetet, odafigyelést, biztonságot nyújtasz. Nem akarod helyette megoldani az élete nehézségeit, de úgy tudsz segítséget adni, ahogyan arra szüksége van.

4. Önreflektív vagy, felelősséget vállalsz
Érdeklődsz a saját folyamataid iránt, nyitott vagy a másik visszajelzéseire a viselkedéseddel kapcsolatban. Ha rájössz, hogy hibázol, szívesen kérsz bocsánatot. Felelősséget vállalsz a tetteidért és a szavaidért, nem terelsz, nem vágsz vissza, nem hazudsz, nem okolod a másikat. Törekszel arra, hogy tudatosabb legyél, szeretnél közösen fejlődni a másikkal a kapcsolatban.

5. Jól kommunikálsz
Mindig a saját érzéseidet próbálod megosztani a másikkal, nem rágalmazol, nem hibáztatsz, nem folytatsz érzelmi zsarolást. Arra törekszel, hogy megértsd a másikat, nem veszel semmit adottnak vagy magától értetődőnek, csak arra támaszkodsz, amiben megállapodtatok. A konfliktusokban kihívást látsz, ha meg is vagy időnként ijedve, hiszel abban, hogy a nehéz folyamatok közös megoldása olyan teljesítmény, ami tovább erősíti a kapcsolatotokat. További kommunikációs tippeket ebben a cikkünkben olvashatsz.

6. Elkötelezett vagy a másik és a kapcsolat iránt
Azért vagy a pároddal, mert szereted, nem azért, mert unatkozol, félsz a magánytól, vagy ezt várják el tőled. A kapcsolat fontos értéket képvisel a számodra, és örömmel osztod meg a gondolataidat, az érzéseidet, az életed eseményeit a másikkal, miközben önmagadra is odafigyelsz. A partnered iránti hűséged nemcsak szexuális monogámiában nyilvánulhat meg, de fontos, hogy átláthatóan és előre jelezd, ha szexuálisan nem vagy exkluzív. A monogámiának több típusa van, fontos időnként átbeszélnetek, hogy ki mit vár a kapcsolattól, hogy újra meg újra tájékozott döntést tudjatok hozni a folytatásról.

7. Lehet rád támaszkodni
A párod őszintén kifejezheti neked a legbelsőbb érzéseit, mert tudja, hogy te nem fogsz ítélkezni felette, nem fogod kinevetni, elutasítani. A kapcsolatotok olyan biztonságos hely, melyben kellemes kiszámíthatóság van. Nem unalom, hanem annak a jóleső tudata, hogy kölcsönösen számíthattok egymásra, hogy hosszú távon terveztek berendezkedni egymás életébe, a nehézségek megtapasztalásakor sem vonultok ki a kapcsolatból.

8. Képes vagy a biztonságos kötődésre
Bár a gyermekkori és a korábbi párkapcsolatok függvényében eltérést mutat, hogy ki milyen könnyen alakít ki tartós érzelmi közelséget, nehéz hosszú távon harmonikus kapcsolatot fenntartani, ha nem tudsz biztonságosan kötődni a másikhoz. Ha a partneredhez való kapcsolódást inkább fenyegetőnek látod, akkor a nehezebb időkben kisebb eséllyel fogsz a kapcsolatban maradni. Ha megtanulod élvezni a másikkal való intimitást és közelséget, több esélyetek van a közös jövőre.
(divany.hu)