Ferenc pápa: Karácsonykor nem a karácsonyfa születik

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. december 04. kedd

Az advent kiváltságos idő a lélek megtisztítására – hangzott el Ferenc pápa homíliájában december 3-án reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

A Szentatya hétfő reggeli homíliájának elején – a Máté evangéliumában olvasható történet alapján – kiemelte: a kafarnaumi százados Jézushoz járulva nagy hittel és alázattal kérte szolgája meggyógyítását. Ma is megtörténhet, hogy „hozzászokunk a hithez”, elfeledve annak elevenségét – figyelmeztetett Ferenc pápa. Hozzátette: amikor a hit szokássá válik, elveszíthetjük annak erejét.

Meg kell tisztítani az emlékezetet! – hangsúlyozta a pápa. – Jól jegyezzük meg, hogy karácsonykor nem a karácsonyfa születik – ami önmagában szép jel –, hanem az Isten Fia. Megszületik az Úr, megszületik a Megváltó, aki eljött a megváltásunkra. Ferenc pápa arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig fennáll annak veszélye, hogy elvilágiasítjuk a karácsonyt. Amikor az ünnep, mely szemlélődésre indít, kezd világias ünneppé válni, amikor jönnek a kiadások, az ajándékok, de az Úr elmarad, elfelejtjük. „Az advent megtisztítja az emlékezetet, az elmúlt időt” – állapította meg a pápa.

Az advent megtisztítja a reménységünket is, és segít, hogy felkészüljünk az Úrral való végleges találkozásra – tette hozzá a Szentatya. – „Mert az Úr, aki már eljött, visszatér, újból eljön! Visszatér, hogy megkérdezze tőlünk: Hogyan alakult az életed? – mert ez személyes találkozás lesz az Úrral, akivel ma az Eucharisztiában találkozunk. Ilyen személyes találkozásunk nem lesz a kétezer évvel ezelőtti karácsonnyal, aminek emlékét őrizzük. Ám amikor majd eljön az Úr, akkor személyesen találkozunk vele. Meg kell tisztítani a reménységünket!”

Ferenc pápa arra buzdított, hogy ápoljuk a hit hétköznapi dimenzióit, az aggodalmak és a sok elfoglaltság közepette őrizzük a „belső házat”. „A mi Istenünk ugyanis a meglepetések Istene, és nekünk, keresztényeknek mindennap észre kell vennünk a mennyei Atya jeleit, melyekkel ő a mában hozzánk szól.”

Az adventi idő harmadik dimenziója a virrasztás megtisztítása – hangzott el a pápa reggeli homíliájában. – A virrasztás és az imádság az advent két szava. „Az Úr eljött a történelem során Betlehemben, eljön újból majd a világ végén, és mindannyiunk élete végén is. De mindennap eljön ő, minden pillanatban; eljön a szívünkben, a Szentlélek ihletésével” – zárta elmélkedését a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments