A tudomány szerint ezek minden idők legmeghatározóbb filmjei

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. december 01. szombat

Az olaszországi Torinói Egyetem kutatása szerint minden idők legmeghatározóbb filmje az Óz, a Nagy Varázsló. A második és harmadik helyre a Csillagok Háborúja, illetve a Psycho került. Bár az eredményt nyilván sokan vitatják, a vitatkozó sokak véleményét az Applied Network Science nem szokta közölni, az egyetemi kutatók tanulmányát viszont igen.

A kutatók megalkottak egy – csúnya szóval élve – meghatározósági értéket ( influence score ), amit több mint 47 ezer film alapján állítottak össze. Forrásként a legnagyobb online filmes adatbázist, az IMDb-t használták. Az értéket aszerint állapították meg, hogy az egyes filmekre hányan hivatkoztak más filmekben. A kutatás szerint minden idők 20 legfontosabb filmjének közös jellemzője, hogy egyaránt 1980 előtt készültek, és többnyire az Egyesült Államokban.
Dr. Livio Bioglio, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a módszerük alternatívát kínál más mérési módszertanok mellett. Ez azért fontos, mert a boxoffice-eredményeket – a jegyeladásból származó bevételeket – olyan tényezők is befolyásolhatják a film minőségén túl, mint a reklámok, a terjesztés. A filmkritikákat azért nem tartották megbízhatónak, mert azok vállaltan szubjektívek – elvégre kritikák, és a kritika nem tény-, hanem véleményközlő sajtóműfaj.
Az olasz kutatók algoritmusa az egyes filmek közötti referenciákat vizsgálta, és ezt használta a sikerességük mértékegységeként. Ezzel a módszerrel értékelhették a filmrendezők, a színészek és színésznők teljesítményét is, mivel elemezhették, hogy mekkora részt vállaltak a legjobban teljesítő filmekből.
Az algoritmust rendezőkre alkalmazva kiderült, hogy az Óz, a Nagy Varázslón dolgozó öt férfi mellett Alfred Hitchcock, Steven Spielberg és Stanley Kubrick végeztek a harmadik, ötödik és hatodik helyen. A kutatók ezután úgy módosították az algoritmust, hogy ne legyen túl elfogult a régebbi filmekkel szemben. Ez ugyanis torzíthatja az eredményt: a régebbi filmekre már csak a korukból kifolyólag is többször hivatkozhatnak, mint az újabbakra. A módosítás után Alfred Hitchcock, Steven Spielberg és Brian De Palma végeztek az élbolyban.
Színészekre lebontva az algoritmus Samuel L. Jacksont, Clint Eastwoodot és Tom Cruise-t tartotta minden idők legbefolyásosabb színészeinek. A kutatók ugyanakkor azt is észrevették, hogy az algoritmus erősen torzít a férfi színészek javára. Az egyetlen nő, aki bekerült a tíz legmeghatározóbb színész közé, Lois Maxwell volt, aki Miss Moneypenny szerepét töltötte be a James Bond-filmekben. Bioglio szerint ez alól csak a musicalek voltak kivételek, ahol a nemi megoszlás aránya nagyjából egységes volt, illetve a svéd filmek, amikben magasabb volt a színésznők aránya.
Dr. Bioglio elmondta, hogy a hálózati analízist már mások is alkalmazták filmekre, de tudomásuk szerint ez volt az első olyan tanulmány, ahol a technológiát a filmkészítésben szerepet játszó alkotókra alkalmazták. A kutatók szerint a módszerük jól használható eszközt kínál a film- és művészettörténészeknek, de figyelmeztettek, hogy az eljárás inkább csak a nyugati filmekre alkalmazható, mivel az IMDb erősen elfogult a nyugaton gyártott filmek irányába.
(Phys.org, index.hu)

You have no rights to post comments