Több millió eladhatatlan ház babonák miatt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. november 25. vasárnap

Ingyen sem kell az embereknek több millió elhagyott ház Japánban, annyira babonásak. Az elhagyatott ingatlanok drámaian megnövekedett száma miatt Japánban megkezdődött az üres otthonok ingyenes vagy csökkentett áron való eladása.

Az országban jelenleg körülbelül 10 millió ház áll üresen. Az "Akiya" rendszert úgy tervezték, hogy megoldja ezt a problémát, miközben segíti a fiatal családokat az ingatlanpiacra való belépésben. A jelentősen csökkentett árak mellett néhány önkormányzat támogatásokat nyújt az új lakástulajdonosoknak, hogy így motiválják őket a felújítási projektekben. A szóban forgó ingatlanok általában olyan vidéki területeken találhatók, amelyek a városi élet ígérete felé özönlő fiatalság miatt maradtak parlagon. Az Akiya jelentése japánul "üres" vagy "elhagyott".
A japánok babonákhoz kötődő erőteljes viszonya ugyanakkor megnehezíti az otthonok értékesítését, mivel az olyan épületeket, amik "előéletéhez" öngyilkosság, gyilkosság vagy "magányos halál" kapcsolódik, balszerencsésnek bélyegzik és messze elkerülik.
2013-ban a Rethink Tokyo jelentése szerint 8.2 millió volt az elhagyatott otthonok száma. A sor elején Kagoshima, Kochi és Wakayama területeivel, ezek esetében a házak 10 százaléka állt üresen. Becslések szerint 2033-ra az összes japán otthon több mint 30 százaléka lesz sorsára hagyva.
Az "Akiya" rendszer bizonyos esetekben ingyenes otthont nyújt a fiatal családoknak vagy nagymértékben kedvezményes áron értékesíti azokat. Azonban számos feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki jogosulttá válhasson. Több önkormányzat csak akkor hajlandó a segítségnyújtásra, ha a család minden tagja 43 év alatti és a gyermekek általános iskolás korúak. Az üres otthonokat az úgynevezett "Akiya Bankok" listáin lehet átböngészni.
Az akció meglehetősen jól hangzik, ugyanakkor a leendő lakosoknak figyelembe kell venniük az esetenként horribilis felújítási költségeket és azt is, hogy a lakatlanná vált környékek újraélesztése és komfortossá tétele nem kevés idő.
(szeretlekmagyarorszag.hu)

ui.: Az kimaradft a cikkből, de az üres házak egyik oka mindenképpen az extrém alacsony házasodási és gyermekvállalási kedv Japánban (is), amelynek már évek óta csökken a lakosságszáma... - szerk.

You have no rights to post comments